09 december 2009

Världens sämsta VM

Turneringens enda gåta: Kan Trésor Mputu spela till sig ett Europakontrakt? Bild: 7sur7

Är det någon här som bryr sig om klubb-VM? Det är antagligen den mest ospännande turneringen i fotbollens värld, och under de fyra åren som turneringen varit "ordentlig" har Sydamerikas och Europas representanter mötts i finalen. De två senaste årens vinnare är Milan och Manchester United, vilket är lite överraskande med tanke på att de europeiska lagen borde tycka att det räcker med att spela de andra 60-70 matcherna som man gör varje år.

Årets turnering spelas i Dubai i Förenade Arabemiraterna, och samtliga matcher spelas på Al Jazira Mohammed Bin Zayed Stadium, som tar 24 000 åskådare men som i framtiden ska ta 42 000. I dagens match mellan värdarna Al-Ahli (Dubai) och Auckland (Nya Zeeland), och den matchen slutade 2-0 till Auckland vilket betyder att dom möter mexikanska Atlante i kvartsfinalen. Såhär ser de kommande matcherna ut:

Kvartsfinaler

11:e december: Pohang - Mazembe
12:e december: Atlante - Auckland

Semifinaler

15:e december: Estudiantes - Vinnaren Mazembe - Pohang
16:e december: Barcelona - Vinnaren Atlante - Auckland

Match om tredjepris

19:e december

Final

19:e december

Auckland City (Nya Zeeland)


Stjärna: Jacob Spoonley
Fostrad i klubben. Ung målvakt som gjort en landskamp för Nya Zeeland. En linjemålvakt inte olik Isaksson.
Nyckelspelare: Ivan Vicelich
Den enda givna landslagsmannen i truppen, 33 år gammal mittback som lirat i bland annat Roda och RKC.
Joker: Keryn Jordan
Kämpade mot cancer i tre år, fick sin revansch när han blev Aucklands bästa målskytt under förra säsongen. Sydafrikansk gammal landslagsanfallare.

Eftersom Australiens klubblag inte delat i Oceaniska CL är det en kakbit för lagen från Nya Zeeland att vinna turneringen. Auckland vann fjolårets final med 9-4 mot Koloale FC Honiara från Salomonöarna. Kommer få stordäng mot Atlante i kvartsfinalen.

Atlante (Mexiko)


Stjärna: Santiago Solari
Latade till sig en fet lönecheck både i Real Madrid och Inter utan att göra någon som helst nytta. Fick sparken från San Lorenzo i somras.
Nyckelspelare: Federico Vilar
Argentinsk landslagsmålvakt, som även är Atlantes lagkapten. Se upp för honom, han är en fin frisparksskytt.
Joker: Horacio Peralta
Misslyckades kraftigt under sina år i Europa, men är numera en av de mest intresssanta kantspelarna i Nordamerika.

En av Mexikos större klubbar som vann Nordamerikas CL efter sammanlagt 2-0 mot sin ligakonkurrent Cruz Azul tidigare i år vilket var lagets första CL-titel någonsin. Laget saknar faktiskt mexikanska landslagsmän, men sitter på en hel del spelare från Argentina. Man ligger blott i mitten av tabellen i den mexikanska Aperturan.

TP Mazembe (Kongo)


Stjärna: Trésor Mputu
Den överlägset största stjärnan. Lagkapten och gör det mesta i offensiven vilket ledde till att han var nominerad till årets afrikanska fotbollsspelare 2009. Han har bland annat provtränat med Arsenal för något år sedan.
Nyckelspelare: Muteba Kidiaba
Landslagets förstemålvakt. Har lirat i Mazembe i evigheter.
Joker: Marcelin Tamboulas
Gjorde en misslyckad sejour på Malta för ett par år sedan. Hypersnabb kantspringare som även spelar anfallare ibland.

Vann Afrikas CL för bara en månad sedan, så det har varit snabba ryck för Mazembe. Laget tränas av den italienskättade fransmannen Diego Garzitto, och man är dominanta i den inhemska ligan tillsammans med Daring Club Motema Pembe. Svenske Saïdi Léonard hade en sejour här för ett tag sedan, men tillhör numera inte klubben.

Pohang Steelers
(Sydkorea)

Stjärna:
Kim Myung-Joong
Yttermittfältare med #77 på ryggen. En framtida landslagsman som spelat i Pohang under hela sin karriär.
Nyckelspelare: Hwang Jae-Won
Mittback som är även han är fostrad i klubben. Lagkapten och landslagsman.
Joker: Stevica Ristić
Storväxt makedonsk anfallare, som alltid gör mål.

Sérgio Farias, tidigare ungdomslandslagscoach för Brasilien, är inne på sitt femte år som Pohangtränare. Man har visserligen bara vunnit ligan en gång under Farias tid, men förra säsongen blev man Asiens mesta CL-mästare genom tiderna med sina tre titlar när man slog Al-Ittihad med 2-1 i finalen.

Estudiantes (Argentina)


Stjärna:
Juan Sebastian Veron
Kommentarer överflödiga, han hade utan tvekan kunnat spela ett par år till på högsta europeiska nivå.
Nyckelspelare: Leandro Desábato
Lagets bästa mittback som spelade varenda minut under fjolårets Copa Libertadores. Blev 2007 gripen för att han fällt rasistiska kommentarer om Grafite.
Joker: Mauro Boselli
Har precis som typ alla argentinska spelare fått debutera i A-landslaget under Maradona. Flopp i Malaga, skyttekung i Estudiantes.

Alejandro Sabella, tidigare Daniel Passarellas högra hand, gör sitt första år som huvudansvarig för en klubb. Han har ett riktigt intressant lag att ta hand om, med spelare som Veron, Boselli, Sosa (Bayern Munchen), Salgueiro (Murcia), Enzo Pérez (landslagsman), Angeleri (landslagsman), Rodríguez (Espanyol) - bara för att nämna några. Kommer definitivt spela finalen mot Barcelona.

Barcelona (Spanien)


Stjärna:
Zlatan
Nyckelspelare: Zlatan
Joker: Zlatan

Jag vet ingenting om detta laget, tyvärr.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar