22 december 2009

Mannen som kan träffa en lada


Denis Kolodin är en speciell människa och fotbollsspelare. Född i Kamyshin hos en mamma som var försäljare vilket ledde till att familjen Kolodin var rätt välbärgad, och Denis kunde utan problem spela fotboll om helgerna utan att bry sig om några sysslor i hemmet. Han var tidigt en supertalang, redan som 12-åring nobbade han Rotor då han inte ville flytta hemmifrån. Han tackade även nej till CSKA Moskva och Zenit under sin ungdom då han ville stanna kvar i det lokala storlaget Olimpia Volgograd. När han väl var redo för A-laget gjorde han stor succé, han växlade då mellan att spela mittfältare och anfallare. Han flyttade sedan vidare till Uralan Elista då Olimpia var i stort behov av pengar, och väl där skolades han om till mittback.

Det blev bara ett år i Uralan, och ett i Krylia, innan Dynamo Moskva köpte upp honom 2005 då Krylian också led av pengaproblem. Han gjorde landslagsdebut redan året innan, det vill säga 2004, men det var först när Hiddink kom in som Kolodin fick en säker startplats i landslaget. Detta var främst då Hiddink satsade på offensivt skickliga spelare och ville ha in lite nytänkande i landslaget, för Kolodin var vid den här tiden inte mer än en bra ligaback i den ryska ligan.

Men vad är så speciellt med Kolodin då? Han är varken speciellt snabb eller teknisk, eller ens någon vidare bra huvudspelare, men han är fysiskt stabil och smart både på och utanför planen. Och sedan var det en sak till; han har ett sjujävla tillslag på bollen. Som 15-åring fick han tillåtelse att skjuta på en nybyggd lada för att testa dess stabilitet - och ladan raserade direkt. Något smart ass hade dessutom redan släppt in djur i ladan vilket ledde till att tre grävlingar och en häst avled när ladan raserade. Utanför bondesamhället har Kolodin främst visat upp sin högerfot i EM-matchen mot Holland 2008 och i flertalet ryska ligamatcher. Ett tag förrförra säsongen ledde han till och med skytteligan för hela ryska ligan framför bland annat Pavluchenko och Arshavin.

På tal om hårdskjutande - är det här det enda av värde Steven Reid visat upp sedan han lämnade Millwall?

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar