02 december 2009

Super Dario

Måste Crewe ha Dario Gradi vid planen?

Det pratas alltid om hur stort avtryck Sir Alex och Wenger har satt på sina klubbar - men frågan är om de inte ligger något steg bakom Dario Gradi ändå? Vi börjar med en liten kort historialektion: Han blev en välutbilad ledare i Chelsea i början på 70-talet innan han stack vidare och blev en hjälp- och ungdomstränare i klubbar som Derby, Wimbledon och Leyton Orient. Han blev senare en framgångsrik huvudtränare i just nämnda Wimbledon innan han totalfloppade i Crystal Palace - men efter två år utan jobbb fick han ändå erbjudandet om att bli Crewe Alexandras nya manager en dag i juni 1983.

Klubben låg då i skitens skit, man hade precis lyckats att knipa sig kvar i det engelska proffsligasystemet. Med hjälp av unga spelare och attraktiv fotboll lyckades man spela upp sig till tredjedivisionen, och sedemera även till det vi idag kallar Championship. Man lyckades etablera sig i de här två divisionerna med rätt blandad framgång, men man var tyvärr aldrig nära uppflyttning till finrummet Premier League. 24 år och en månad efter Gradis anställning avgick han som tränare sommaren 2007 och blev istället direktör för klubben - detta efter 1235 matcher som tränare för klubben. Under den här dryga 24 åren var han bara borta en månad som huvudansvarig - och det på grund av en operation. Laget spelade bara till sig en ynka poäng den månaden.

Efter Gradis avgång har Steve Holland och Gudjon Thordarson försökt att ersätta Gradi som huvudtränare - utan positivt resultat. Bägge har fått sparken och då har Gradi fått hoppa in och ta ansvaret. Men var lugna - han håller fortfarande på att träna lagets P11, P12 och P14 lag om vardagarna, precis som han gjort i så många år, och det är ingen slump att klubben fostrat spelare som Dean Ashton, Danny Murphy, Neil Lennon, David Vaughan. Seth Johnson och Robbie Savage - Gradi vet hur man tar hand om ynglingar helt enkelt och det är därför Dario Gradi bland annat kom tvåa i utmärkelsen som den mannen som betytt mest för engelsk fotboll - enbart Gerry Murphy i Huddersfield har betytt mer när de engelska skribenterna fått säga sitt.

Frågan är vad som händer med Crewe dagen då Italienfödda Dario Gradi inte kan/vill jobba för klubben? Just nu är han återigen caretaker för A-laget, men han fyllde 68 år i somras och då han jobbat nästan utan semester de senaste 26 åren måste kroppen till slut säga ifrån. Vi får dock hoppas att det dröjer ett tag till. Dario Gradi ÄR Crewe Alexandra.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar