25 december 2009

Vahid & Claudes arv


Vahid Halilhodžić
, 98-02
Tar Lille från Ligue 2 till Champions League på fyra år. Tog bland annat fram bröderna Cheyrou och Delpierre. Lyckades även med konststycket att skänka bort en ung Ribery till Boulogne.

Claude Puel, 02-08
Monacolegend som var 24 år i Furstendömet som spelare och ledare. Vann Intertotocupen, kom tvåa i Ligue 1, var nära att ta sig vidare från CLs gruppspel och gjorde upplopp mot domaren mitt under en match mot Manchester United. Fostrade bland annat fram Debuchy, Cabaye, Hazard och Makoun samtidigt som han värvade in till exempel Abidal, Bodmer, Keita, Rami, Bastos och Mavuba.

Rudi Garcia, 08-?
Tidigare främst Dijon men även Le Mans. Fick mycket överraskande lämna Lille i somras, men återinsattes som tränare bara ett par veckor senare. Slutade femma ifjol och har lyckats värva till exempel Landreau, Gervinho och Balmont.

Där har vi Lille Olympique Sporting Clubs historia de senaste 11 åren, från att vara en sovande storklubb i Ligue 2 till att vara etablerade i toppen av Ligue 1 trots att man inte har speciellt starka finanser. Numera växer man så det knakar om det, och jämförelsen med Kalmar FF är faktiskt inte alltför långt borta. Man håller även på att bygga om arenan Stade Borne de l'Espoir som planeras ta dryga 50 000 åskådare när den är klar.

Efter en värdelös start på säsongen i år har man nu vunnit åtta av de senaste nio matcherna, poängtappet kom borta mot Montpellier (förlust) och i de andra matcherna har man bland annat mött Bordeaux och Lyon. De flesta känner redan till Cabaye, Debuchy, Gervinho, Mavuba och Landreau så därför tänker jag berätta lite om de mer okända spelarna.

Adil Rami - Gick från trädgårdsmästare och amatörfotbollsspelare till franska landslaget på två år. Typisk modern mittback.

Florent Balmont - Slitvarg som aldrig gör en dålig match. Så nära landslagsklass man kan bli utan att bli uttagen.

Aurélien Chedjou - Kameruan som tidigare varit ungdomsproffs i Villarreal och Auxerre, men annars mest hängt runt i småklubbar. En Makounkopia som ska spela i ANC.

Pierre-Alan Frau - Var ett vandrande skämt som ändå fick kontrakt med Lyon, Paris SG och rivalklubben Lens. Numera lagets skyttekung.

Franck Béria - Rätt anynom mittback/högerback som gjort en strålande säsongsinledning och nog kan få ett klubbyte till sommaren.

Det känns som att Ligue 1 är på väg tillbaka. Bordeaux, Lyon, Lille och Marseille - nu är det äntligen lite liv i toppstriden igen!

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar