14 december 2009

Hondurasfetisch


Nästa år spelar Honduras sitt första VM på 28 år och ursäkta svordomen men fy fan vad intressant det ska bli att se dom i Sydafrika. Dom hamnade i samma grupp som Schweiz, Chile och Spanien vilket är en knepig grupp, men långt ifrån omöjlig att ta sig vidare ifrån. Honduras kan sluta på vilken placering som helst utom etta i den gruppen.

Landslagets tränare är Reinaldo Rueda - en väldigt välutbildad colombiansk tränare som agerade nödlösning på ett väldigt bra sätt för sitt hemland för några år sedan. Nu har han varit tränare för Honduras i snart tre år och han är nästan så populär att det pratas om en staty i hans ära. Dock inte att glömma bort att han har ett väldigt bra landslag att jobba med, jag skulle gå så långt och kalla dom för Sydamerikas Elfenbenskusten; ett spelarmässigt starkt landslag som förr om åren stod i skymundan, men som nu håller på att explodera med hjälp av mängder av exporter till Europa. Ett frågetecken är såklart avsaknaden av den så viktiga slutspelserfarenheten som Honduras just nu saknar.

Vad är det då som har gjort att Honduras har haft den här spelarutvecklingen? Det som satte igång det var när Wilson Palacios var på provspel hos Arsenal. Wenger gillade vad han såg, men tyckte inte att han platsade i truppen. Istället ringde han Birminghams tränare Steve Bruce, som tog in honom på lån. När Bruce senare blev tränare för Wigan var Palacios en av hans första värvning, och efter det har Wigan värvat in ytterliggare tre honduraner - Rojas, Figueroa och Thomas. Detta har även lett till att spelare som Osman Chávez (Celtic), Oscar Boniek Garcia (Wigan), Emilio Izaguirre (Ipswich) och Melvin Valladares (Tottenham) fått testa på att träna med brittiska klubbar, men samtliga affärer har stoppats av att de inte fått arbetstillstånd.

En intressant grej är att samtliga idag levande Palaciosbröder är aktuella för nästa års VM-trupp. Det är följande bröder:

Milton (-80) - Den äldsta brodern, som visserligen inte spelat i landslaget sedan 2006 men har nu kommit tillbaka från en allvarlig skada. Främst mittback.
Jerry (-81) - En kvick offensiv typ, som mestadels spelare anfallare i Marathón (samma klubb som Milton), där han är lagets bästa målskytt. Har nyligen fått chansen i landslaget igen efter några års frånvaro.
Wilson (-84) - Tottenhammittfältaren som alla känner till.
Johnny (-86) - Mittback/högerback som är på väg till Wilsons gamla klubb Wigan. Håller på att slå sig in i A-landslaget och tillhör just nu Deportivo Olimpia i hemlandet.

Dessutom fanns det ytterligare en broder, Edwin (-91 eller -92), men han blev kidnappad för två år sedan och trots att Wilson gav £125 000 till kidnapparna hittades inte Edwins kropp förrän tidigare i år. Det finns ytterliggare en Palacios i landslaget, Carlos, men han är inte släkt med de här fem bröderna.

Framtiden för landet efter VM 2010 är inte heller helt pissusel. Allan Gutiérrez (-92) tillhör Chievos primaveralag, Alfredo Mejía och Christian Martínez tillhörde Udineses samt Cagliaris dito, Roger Rojas tillhör Wigan men är utlånad till Olimpia, Mario Martínez (Vålerenga) och Reiniery Mayorquín (Aalesund) är två andra unga honduraner som nu spelar i Europa men den största talangen är utan tvekan Anthony Lozano. 11 mål på 7 matcher i U-17 landslaget trots att han nyligen fyllde 16 år. Han gjorde landets enda mål i U-17 VM tidigare i år och han har redan slagit sig in i Olimpias A-lag.

Vi bjur på Honduras troliga startelva i VM såhär i slutet:

Carlos Pavon - David Suazo
Amado Guevara - Wilson Palacios - Hendry Thomas - Edgar Alvarez/Julio de Leon
Maynor Figueroa - Osman Chavez - Victor Bernardez - Emilio Izaguirre
Noel Valladares

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar