26 december 2009

"Don't break my balls"

Ricardo Lavolpe under sina ungdomsdagar som landslagsmålvakt. Notera... allting!

Det finns tränare, tränare och sedan finns det tränare. I den sista kategorin lägger vi namn som Zdenek Zeman, Bill Shankly, Jose Mourinho med flera - galna tränare som alla har en åsikt om med andra ord. Mexikos egna tränare, fast ännu värre än de ovan nämnda, heter Ricardo Lavolpe.

De flesta har bara hört talas om argentinaren eftersom han ledde Mexikos landslag under VM 2006, men den här mannen är så mycket mer än en fotbollstränare. Han har orsakat flera kontroverser med sina egna spelare (den mest kända med landslagsstjärnan Blanco innan VM 2006), han röker nästan ett paket per match - och det är under matchtid på tränarbänken, han har testat på de flesta typer av skägg, han växlar mellan tråkiga 5-3-2 uppställningar till helt vansinnigt offensiva 4-3-3 (ofta flera gånger även under matcherna) och han brukar racka ned på Mexikos store man Hugo Sanchez så fort det är möjligt. Min Lavolpefavorit är ändå när han tre gånger under ett liveradioprogram sa att han skulle avgå som tränare för landslaget bara dagar innan VM 2006 skulle börja, för att sedan dagen efter neka att han någonsin sagt det. Han kallade media för "mentalt galna" och trots att reportern spelade upp samtliga tre gånger han sa det nekade Lavolpe att han sagt det.

Glömde jag? Nej då. Ricardo Lavolpe till journalisterna under VM 2006:

"Get out of my face! You know nothing. Don't break my balls, you fucking idiots."

Lavolpe är dock känd för mer än hans små egenheter. Framförallt klassas han som en av mexikanska ligans bästa tränare någonsin, trots att han bara vunnit ligan en enda gång, år 1993 med Atlante. Trots alla kontroverser med vissa egna spelare är han känd för att ha en väldigt bra relation med sina övriga spelare, och sedan är han även en taktiker av stora mått. Många brukar försöka ta efter Lavolpes taktik, som kan se ut lite hursomhelst beroende på vilket humör Lavolpe är på. Just nu är han tränare i mexikanska klubben Atlas, men jag önskar verkligen att han någon gång i framtiden får känna på den europeiska toppfotbollens scener.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar