30 december 2009

J&J listar

2009 års största händelse. När inte nuet är med oss är det positivt att veta att framtiden är det!

Det är mycket snart dags att lägga ännu ett fotbollsår till handlingarna. 2009 var färgsprakande i all sin fräschör, intressant i all sin oskuldsfullhet och magisk... för att fotboll är magiskt, helt enkelt. Därför plockar J&J fram en lista utan några negativiteter, utan här är vår hyllning till 2009.

Det här är vad ni behöver veta:

1. Bra
6. Bäst

Allt däremellan är en mycket svår rankingfråga.

¤ ¤ ¤

1. Derby della Capitale 11/4 -09
Marcus Birro sa att ett derby är aldrig dåligt, och det har han förstås rätt i. Även om han nog är mindre nöjd med resultatet i Romderbyt som spelades våren 2009. En sak står dock klar; det kan ha varit en av årets bästa matcher. Redan efter drygt tre minuter stod det 2-0 till Lazio efter två drömmål och det soldränkta Oliucci åkte ut, Mexes åkte ut, Matuzalem åkte ut innan De Rossi reducerade med tio minuter kvar. Fyra minuter senare gör Laziobacken Kolarov ett av årets mål då han med en 80-meterssoloräd - han stötte inte på så många försvarare, men ändå - och ett kliniskt avslut skjuter 4-2 till Lazio och glädjen och utmattningen vet inga gränser. En helt galen, sanslös och fantastisk match allt som allt.

2. Ligue 1
Från att ha varit en av Europas tristaste ligor, med en uppenbar vinnare, tydliga bottenlag, tråkiga lag och få profiler så fullkomligt sprudlar det numera om Ligue 1. Minst 3-4 lag slåss om ligatiteln, uppstickarlagen som Montpellier är väldigt spännande, Jerome Leroy är fortfarande världens bästa fotbollsspelare ochlagen går även rätt okey ute i Europa. Målsnittet den här säsongen är dessutom ovanligt högt för att vara Ligue 1, och 15:e placerade Sochaux ligger bara 9 poäng från en andraplats. Äntligen är Ligue 1 mer än den tråkiga femteligan.

3. Ventspils
Lettländska FK Ventspils gjorde vad varken något finskt, svenskt eller norskt lag lyckats med på ett tag: man spelade europafotboll även efter september månad. Hur i hela friden? Jo, med ett par duktiga letter och... några helt OK letter så har man med ett enormt bra försvarsspel och duktiga tränare nått ända till Europa League. Man har tagit poäng av Sporting Lissabon och Hertha Berlin på bortaplan, och även spelat oavgjort mot Heerenveen på hemmaplan. Lovande anfallaren Edgar Gauracs hugger när tillfälle bjuds, och om inte en hel del klubbar i övriga Europa planerar en stöt i januarifönstret så blir jag förvånad. Ventspils är hur som helst ett av årets lag i Europa.

4. Bobby & Roy
Roy Hodgson höll i somras på att ersätta Bobby Zamora med David Elm eller typ Pawel Brozek, och det var en förbannad tur att Zamora nobbade Hull till slut, det räcker med att Jimmy Bullard förstör sin karriär där. Med sin enorma styrka leker Zamora med de flesta försvar i Premier League samtidigt som han faktiskt har börjat producera mål nu också, tidigare kunde han bara avgöra matcher mot Arsenal, Liverpool och i play off-finaler men nu kan han även göra 3-1 hemma mot Stoke eller assistera Dempsey till 4-0 mot FK Vetra. Nu är Fulham vidare i Europa League och ligger väldigt bra till i Premier League, vilket är väldigt imponerande med tanke på de resurser Roy har till sitt förfogande. Man har dessutom svetsat samman ett lag som består av flera fantastiska lirare som Pantsil, Baird, Greening, Dempsey och Nevland. Har man inte hittat något favoritlag i England finns det egentligen bara ett lag att hålla på.

Till drottningen säger vi: Adla Roy
Till Capello säger vi: Ta med Zamora till VM

5. Wolfsburg
Från en mitteplacering under vintern till klubbens första ligaguld någonsin när säsongen 08/09 var färdigspelad, men det hade man inte klarat av utan 2000-talets bästa anfallspar (?): Dzeko-Grafite. Under Bundesligas andra hälft gjorde duon 39 mål på 17 matcher och sammanlagt 54 mål på 34 matcher, vilket ger ett snitt 1,59 mål/match. Dom gjorde ett mål mer än vad den klassiska duon Hoeness-Müller presterade i Bayern München i början på 70-talet. För två killar som tidigare knappt gjort någon större målsuccé ute i Europa är detta en bedrift som knappt går att beskriva med ord. Hatten av.

6. U21-landslaget
Ett svenskt landslag som öser in mål, spelar attraktiv fotboll och når långt i en turnering? Jörgen Lennartsson och Tommy Söderbergs grabbar förtrollade en hel nation med sin blänande fotboll, och frågan är om man någonsin känt en liknande tillförsikt för framtiden som svensk. Nu ska bara våra unga lirare hitta ut i Europa för att kunna samla på sig den rutin som krävs för att ta sista steget och förhoppningsvis kunna ha ambitionen att lyckas med något liknande det vi fick se sommaren 2009 i ett seniormästerskap. Underbart är ordet.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Darren Bent
He's fast as lightning, he's red and white, when he get's the ball he's gonna score, he's fucking dynamite.

2010
Nästa år, då jävlar blir det ett ännu bättre bloggår!

¤ ¤ ¤

En annorlunda lista, minst sagt. Nästa år börjar vi med transferversionen av listan igen då januarifönstret öppnat. Väl mött!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar