04 december 2009

J&J listar

Ifjol - Copa Libertadores. I år - Copa Sudamericana. LDU de Quito sätter Ecuador på fotbollskartan.

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra
5) Mycket imponerande
6) Sanslöst underbart

¤ ¤ ¤

1. Irland
Gå vidare med era liv, kära irländare, och sluta förpesta världen med era femåringsfasoner. Många, många, många, många lag har förlorat matcher och missat mästerskap och ligatitlar och allt möjligt på grund av att domaren inte kan se absolut allt. Irland skämmer ut sig själva, och att FIFA verkar böja sig en millimeter för deras kritik är bara oerhört sorgligt. Är det verkligen rimligt att Thierry Henry ska stängas av under VM? Att Irland ska bli det 33:e laget? Absurt. Skärpning.

Å andra sidan... om nån sorts anmälan mot Johan Elmander skulle kunna få Sverige till VM skulle jag i och för sig ställa mig bakom den.

2. Stuttgart
I somras skrev Markus Babbel på ett kontrakt med Vfb Stuttgart. Efter att ha hoppat in som huvudtränare från sin assisterande tränar-position efter att Armin Veh sparkades i november 2008 så hade Babbel fört Stuttgart till Champions League. Och visst, man har fortfarande chans på att ta sig vidare till åttondelsfinalerna, men... 19 plats i Bundesliga efter två segrar och sju förluster på 14 omgångar? Dock ska det sägas att det är trevligt att se en klubb med tålamod, och vi hoppas att Babbel till slut får skutan på rätt köl.

3. Tyskland går om Italien
I skrivande stund har Tyskland bättre koefficient än Italien på UEFAs klubblagsranking. Italien ligger på 51,837 och Tyskland på 54,187. Det krävs rätt mycket från Italiens sida för att ta ikapp 2,35. Nu ser visserligen samtliga italienska lag ut att gå vidare i CLs gruppspel, men tyskarna kan få allting mellan 0 och 3 som gör detsamma. Samtidigt kan det gå tungt för de italienska lagen i Europa League, där det går bättre för tyskarna.

Visst är det trevligt men lite ombyte i Champions League, men vilket lag ser ni helst i CL; Leverkusen eller Fiorentina? Werder Bremen eller Roma? Visst, de bästa lagen ska få vara med och tyskarna har gjort sig förtjänta av detta, men Champions League håller på att urvattnas på riktiga titelutmanare. Själva grejen med Champions League har alltid varit att det är turneringen men de mest namnkunniga lagen - och nu byts Roma, Celtic och Benfica ut mot Unirea, CSKA Sofia och Leverkusen.

4. Blackburn
Burnley light? Blackburn och Burnley är arvfiender, men nog har de mer gemensamt än geografi och nån sorts social historia - de är båda lag med två ansikten: ett för hemmaplan och ett för bortaplan. Blackburn har en seger och sex förluster borta, och raden 4-2-1 på hemmaplan. I veckan kom senaste skalpen hemma på Ewood Park när man slog ut Chelsea ur Ligacupen på straffar, efter att ha spelat 3-3 under ordinarie matchtid + förlängning. Det är viktigt med ett fort där hemma.


5. Tomas Danilevičius
Den enorma litauern har på något sätt lyckats spela ligafotboll med Arsenal i början på 2000-talet, trots att han är en fruktansvärt begränsad fotbollsspelare. Kämpar och har okey targetegenskaper men så mycket mer är det inte, han är dessutom en målsumpare av högsta rang. Livornofansen ser honom mer som en politiker än en fotbollsspelare.

Men i veckan avgjorde han i Coppan mot Sampdoria, först genom att störa försvararen till ett självmål och sedan även sätta 2-1 med en elegant lobbnick
och därmed avgöra cupmötet och få Livorno vidare. Italiens coolaste lagkapten?

6. Copa Sudamericana
Sydamerikanarnas svar på Europa League, där det i veckan var dubbelfinal mellan LDU de Quito från Ecuador och Fluminense från Brasilien. Första matchen slutade 5-1 till LDU, som bara veckor tidigare slaget River Plate med hela 7-0. I returen behövde Fluminense göra fyra mål. Man gjorde tidigt 1-0 och den forna Europaliraren Ulises De La Cruz fick ett direkt rött kort efter kommit sent in med en tackling. Man tokdominerade, fick ett mål (korrekt) bortdömt för offside innan lagkaptenen Fred fifflade till sig ett friläge och det stod 2-0 precis innan halvtidsvilan.

Andra halvlek var precis som första, Fluminense skapade mängder med lägen och borde även fått en straff efter en klar hands i straffområdet, istället fick man vänta till minut 70 innan det stod 3-0. Några minuter senare blev Fluminenses lagkapten Fred galen när LDU fick en frispark vid mittplan, och domaren drog direkt upp det röda kortet. Avdelning idioti. Fluminense borde kanske haft en straff i slutet, och LDU fick ytterliggare en utvisad, men Fluminense fick inte in ett fjärde mål och fjolårets Copa Libertadores- och årets Recopa Sudamericanavinnare vann nu Copa Sudamericana för första gången i klubbens historia.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

VM-lottningen
Första tecknet på att Sydafrika börjar närma sig ordentligt.

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar