05 februari 2010

The F3 Derby

Sasho Petrovski berör kring alla vid F3. Bild: ABC

Vägen mellan Newcastle och Sydney kallas i folkmun för F3. När Central Coast Mariners bildades år 2004 och satte sin verksamhet längs den här motorvägen blev det stora rubriker. Några Newcastle Jets-fans valde nämligen att svika sin klubb för att sympatiserar med nybildade och lite mystiska The Coast och de resterande Jetsfansen blev rasande. Detta blev bara början på en rivalitet som idag är stor, mycket stor. Redan under första matchen gjorde Mrdja en idiottackling på Durante vilket ledde till ett brutet ben på Durante. I den kommande matchen valde Jets-fansen att kasta in mynt och coca cola-burkar på Coastspelarna vilket ledde till grova böter, men fansen fortsätter att avsky varandra och man väljer ofta att visa det på inte alltför genomtänkta sätt. Inte blir det bättre av att de här två lagen har en förmåga att mötas väldigt ofta; det här mötet har skett 20 gånger, mer än något annat möte har skett i A-League sedan The Coast bildades.

Trots att det bara skiljer sju poäng och tre placeringar i tabellen mellan lagen är det nästan som en botten-mot-toppen-match när lagen möts imorgon på Bluetongue Stadium. The Coast har egentligen ingenting att spela för, medan Newcastle Jets har en väldigt fin chans att nå slutspelet. Det återstår bara två omgångar, vinner Jets matchen mot The Coast är chanserna väldigt stora att de lyckas nå slutspelet.

Central Coast Mariners har det för närvarandet riktigt tufft. Inte en seger sedan 21:a november och bara fyra poäng på de senaste tio omgångarna. Laget har inte ens någon "marquee player" (kortfattat: en spelare som får tjäna hur mycket han vill utan att räknas in i lönetaket) och har tappat bland annat Dean Heffernan till Huddersfield Town och Michael McGlinchey till Motherwell. Då man har en del brittiska kontakter (man samarbetar med Sheffield United och lagets tidigare assisterande tränare var skotte) har man lyckats värva in fyra britter i laget. De mest framträdande än Chris Doig som var ordinarie i Northampton och Nicky Travis, en gammal Sheffield Unitedtalang. Andra kända spelare i laget är Nik Mrdja (ex-AIK), Danny Vukovic (australisk landslagskeeper), Ahmad Elrich (ex-Fulham) och den maltesiska landslagsmannen tillika lagkaptenen John Hutchinson.

Newcastle Jets har lite mer namnkunnig trupp isåfall. Lagets marquee player är ingen mindre än Fabio Vignaroli, som lirat i såväl Lazio som Bari, Bologna och Parma de senaste fem åren. Den forna supertalangen Michael Bridges (ex-Sunderland och Leeds), Ahmeds lillebror Tarek Elrich, forna Schweizproffset Ljubo Miličević, A-Leagues mesta spelare genom tiderna Matt Thompson och den irakiska landslagsmannen Ali Abbas Al-Hilfi är bara några av spelarna i laget. Den nyligen 18 år fyllda Ben Kantarovski är dessutom en av landets största talanger och spanas in av bland annat Bayern München.

Det är dock såklart några spelare som sticker ut lite extra i just det här mötet. John Hutchinson har en förmåga att göra Newcastlefansen förbannade och inte har det blivit bättre av att han är den bästa målskytten någonsin i det här derbyt med sina tre mål. Det gamle Viborgproffset Sasho Petrovski har lirat i både Sydney och The Coast vilket gör att det borde vara förbjudet att få spela i Newcastle, men han gör det och med gott resultat. Han är en av de mest uppskattade spelarna av klubbens fans, trots att han är en av blott två (Noel Spencer den andra) som representerat bägge klubbarna.

För två år sedan slog Newcastle Jets The Coast i slutspelsfinalen med 1-0. The Coast har ännu inte fått revansch på detta, men slår de bort Jets från slutspelet imorgon höjs nog smilbanden litegrann på Bluetongue Stadium...

/JH

1 kommentar:

  1. Åh, Jonasar, har ni läst min berättelse Around the World på FMS? Spelar som Gold Coast United atm..

    SvaraRadera