13 februari 2010

Frankrikes plantskola #2

Stilpoäng till den som känner igen den här Le Havre-fostrade liraren.

Ibrahim Ba, Vikash Dhorasoo, Jean-Alain Boumsong, Olivier Blondel, Anthony Le Tallec, Florent Sinama-Pongolle, Lassana Diarra, Charles N'Zogbia, Didier Digard, Sébastien Hamel, Souleymane Diawara, Pascal Chimbonda, Carlos Kameni, Steve Mandanda, Guillaume Hoarau, Mamadou Niang. Bara för att nämna några. Alla har en gemensam nämnare; vad?

Alla är fostrade i Le Havre Athletic Club Football Association, såklart. Den gamla rugbyföreningen (klassad som Frankrikes första sådana och därav det engelska namnet) låg och skvalpade mellan Ligue 2 och Ligue 1 under många säsonger under 80- och 90-talet. På grund instabiliteten i klubben, man vågade inte riktigt toksatsa för att stanna kvar i Ligue 1, valde man att börja om från början, ut med allt gammalt och man spenderade stora summor på ett träningscenter för ungdomar. Det har verkligen gett resultat. Över den senaste tio-årsperioden har inte mindre än åtta spelare skolade i Le Havre spelat i den franska landslagsdressen; dessutom har även Niang, Diawara (bägge Senegal), Mansouri (Algeriet)och Kameni (Kamerun) regelbundet blivit uttagna till sina respektive landslag.

Dagens lag innehåller även det flertalet spelare fostrade i klubben. Hela 17 av 32 spelare i A-truppen har spelat i klubben sedan ung ålder och de flesta av dom är dessutom födda i staden med omnejd. Tro dock inte att de här ynglingarna är med för att fylla ut truppen. I den senaste matchen var exempelvis 7 av Le Havres 13 använda spelare fostrade i klubben. Det är dessutom inte för intet som staden kallas för Frankrikes Brasilia (stor brasiliansk stad); lagets spelare är lite brasilianska i sin spelstil då de föredrar att spela en attraktiv och teknisk fotboll, men man lyckas även blanda in en stor portion fysik.

Av klubbens alla nuvarande talanger är den största av dom Gueïda Fofana, som är nästan som en symbol för Le Havre AC. Född 1991 just i Le Havre och började att spela i klubben redan som sex-åring och var kapten i samtliga ungdomslag ända fram till A-laget, som han debuterade i redan som 17-åring och där han nu är en av lagets mest använda spelare. Han har dessutom varit en nyckelspelare för samtliga franska ungdomslandslag och det är bara en tidsfråga innan han får debutera i U-21 landslaget och senare även A-landslaget om allt går som det ska. Främst en mittfältare, men han kan även lira mittback, och jag får lite Seydou Keita-vibbar; stark i kroppen, bra tillslag och är en genuint duktig fotbollspelare.

Just nu lirar Le Havre i Ligue 2 då man åkte ur Ligue 1 ifjol, men spelar man sina kort rätt är det absolut inget omöjlighet att man åker upp redan i år igen då man just nu ligger fyra poäng från en uppflyttningsplats. Lagets manager är dessutom 41-åriga Cédric Daury. Och ja, såklart är han en gammal Le Havre-spelare och såklart är han dessutom en gammal ungdomstränare. Något annat skulle inte komma på tal för Le Havre AC. Dessutom håller klubben på att bygga en ny toppmodern arena som ska ta 25 000 åskådare och som kostar €80 miljoner, allt för att förbättra ekonomin på lång sikt för att kunna behålla alla talanger.

Avslutningsvis. Le Havres dream-team de senaste 10 åren.

Niang - Hoarau
N'Zogbia - Dhorasoo - Digard - Ba
Chimbonda - Diawara - Boumsong - Diarra
Mandanda

Med en ändring eller två hade det laget lekt hem Ligue 1. Till och med Arsene Wenger hade varit nöjd med den produktiviteten av talanger. Och angående rubriken, Frankrikes plantskola #1 är såklart Claire Fontaine, och även klubbar som Bordeaux, Auxerre, Lyon och ett par lag till gärna vill säga något annat om vem som är tvåa känns Le Havre som det klokaste valet!

/JH

2 kommentarer:

  1. Sådana här inlägg älskar jag! Väldigt bra research.

    SvaraRadera
  2. Tackar tackar! Alltid gött med fina ord.

    /JH

    SvaraRadera