10 februari 2010

Serie A-klubbar som går osannolikt dåligt: Lazio

Eduardo Reja ska väcka det storlag som sover i Rom.
Bild: Seriös Napoliblogg.


Lazio på nedflyttningsplats efter 23 omgångar. Man gör överlägset minst mål i serie A. Man har hittills vunnit fyra matcher. Supportrarna samlas i tusental för att demonstrera vid träningsanläggningen Formello, en demonstration som slutade med en smärre konfrontation med den ditkallade polisen, innehållandes ljudbomber och bengaler (ser det ut som i alla fall, men jag är ingen expert på sprängämnen och dylikt), och att laget tvingades ställa in sin eftermiddagsträning.

JH har redan skrivit en artikel om Lazioledningens totala inkompetens vad gäller allt annat än att få ekonomin på rätt sida, så jag ska inte älta hur mycket skada personer som Lotito och Tare gör klubben rent sportsligt, men det är värt att nämna att man under januarifönstret lyckades med bedriften att inte få missnöjda mittfältsdynamon Christian Ledesma såld – trots att han varit mer eller mindre avstängd från spel i klubben sedan säsongsstarten.

Den stora frågan då: är Lazio för bra för att åka ur serie A? Troligtvis, ja. Det man faller på den här säsongen är att man spelat oavgjort på tok för ofta. Det finns många lag i serien med fler förluster på sina konton, men det är Lazios oförmåga att göra mål som gäckar biancocelesti, både hemma och borta.

Två gånger (TVÅ GÅNGER) den här säsongen har man lyckats göra mer än ett mål per match. Bara det är egentligen värt omedelbar degradering, men samtidigt snittar man bara ett insläppt mål per match (24 insläppta på 23 matcher), något som är otroligt för att vara ett bottenlag.

Lag i Europas toppligor med statistiskt sämre försvar än Lazio:
Arsenal (30 insläppta/25 matcher)
Juventus (30/23)
Lyon (28/23)
Manchester City (32/24)
Sevilla (24/21)

Lag i Europa med statistiskt sämre anfallsspel än Lazio:
Boulogne (15 mål/23 matcher)
Espanyol (14/21)
Livorno (15/23)
St. Etienne (16/23)

Ironiskt nog så ligger varken Espanyol, Livorno eller St. Etienne på någon nedflyttningsplats. Inte än så länge i alla fall. Och det var de hela, av de fem största ligorna har Lazio femte sämsta målproduktionen.

Och man släpper inte in speciellt mycket mål heller, så då får vi klart för oss att många av poängtappen handlar om uddamålsförluster och 0-0-matcher. Lider man av extrem otur? Kanske, kanske inte. Minns Villarreals säsongsinledning där bollen helt enkelt inte ville in i motståndarnas mål, medan den gärna dansade retfullt lätt in mellan de egna stolparna. Ett lag kan helt enkelt ha otur ibland.

Dock har Lazios anfallsspel inte varit jättemycket att hurra över överlag, och det är mer oförmåga än otur som ligger bakom de dåliga resultaten. Och nu har Lotito tröttnat på Ballardini, som ju skulle bli en sån succé, och istället flygs gamle Napoli-hjälten Edy Reja in från Kroatiska Hajduk Split för att ta över tränarsysslan.

En sak är då säker, Lazio kommer att fortsätta på det 3-5-2 som Ballardini presenterat. Bland de ljusblå i Rom får man hoppas på en mental boost för Zarate, Rocchi och grabbarna, samt att de nyförvärv man hämtat i januari kan göra lite skillnad, och att man på så vis klarar sig kvar. För just nu är det spektakel som är Romderbyt enda anledningen till att som neutral vilja se Lazio i serie A 2010/2011.


/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar