28 februari 2010

I Lioni di Furiani

Essien under Bastiatiden. Han har verkligen inte förändrats ett dugg rent utseendemässigt sedan dess.

Korsika är en sådan där ö som man känner till men som man inte vet mer än Asterix, Napoleon och turism om - fast det är ju hemmet för de bägge klubbarna Ajaccio och SC Bastia. Ajaccio är en rätt trist klubb så därför lägger vi all fokus på Sporting Club de Bastia.

Ända sedan man blev proffesionella år 1965 har man spelat i någon av de två toppdivisionerna i Frankrike och i historieböckerna står bland annat en Intertotovinst 1997, en UEFA-cupfinal 1978 och en cuptitel 1981. Den senaste framgången var cupfinalen 2002 som man förlorade mot Lorient när den fantastiska liraren och profilen Jean-Claude Darcheville gjorde matchens enda mål precis innan halvtid.

Det är dock UEFA-cupfinalen 1978 mot PSV som klassas som lagets största framgång någonsin. Det var en så stor överraskning att man gick dit att klubbens ordförande bad perfektionisten Jacques Tati, en av Frankrikes bästa filmregissörer på den här tiden, att dokumentera händelsen. Det tog dock ända till år 2002 innan filmen kom ut och då var det Jacques's dotter Sophie Tatischeff som gjorde klart det sista. Hur finalerna* gick? 0-0 hemma i Bastia trots dominans från hemmalaget i kraftigt regn och sedan 0-3 i Eindhoven, men Bastia hade ändå gjort en storartad turnering med tanke på att det vid den här tiden bodde blott 40 000 invånare i staden.

Sedan dess har spelare som till exempel Roger Milla, Ľubomír Moravčík, Christian Karembeu och Alou Diarra någon gång representerat klubben - men det är även så att Michael Essien, Cyril Rool och Alex Song spelade i klubben som juniorspelare och därmed kan klassas som Bastiaprodukter. Även korsikanen Frédéric Antonetti (Rennes) är lite synonymt med Bastia då han var i klubben i 10 år som spelare och 10 år som ledare. 15 av 26 spelare i dagens A-trupp är fostrade i klubben, och det är mycket på grund av klubbens fina ungdomssatsning; nämnda Essien, Rool och Song tillsammans med Ben Saada (Nice), Penneteau och Leca (båda Valenciennes), Berenguer (Nancy) samt Modesto (Monaco) är några av alla de spelare som fått sin fotbollsfostran i klubben.

Det är inte bara viktigt att många av spelarna är från Korsika, utan även hela klubben ska genomsyras av att man kommer från ön. Bland annat används Korsikas flagga både i klubbmärket och ofta även som stora tryck på tröjorna (se exempelvis på Essiens tröja ovan).

Historia är också viktigt i klubben. Arenans fyra sektioner är döpta efter kända personer inom SC Bastia; Pierre Cahuzac (managern under UEFA-cuptriumfen 1978), Claude Papi (fransk landslagsman som spelade hela sin karriär i klubben), Jojo Petrignani (Bastiafansens favoritklackledare) samt Victor Lorenzi (en av två bröder som ständigt vandrade mellan president och vicepresident-titeln i klubben).

Hur det går för klubben idag? Man ligger för närvarande på en jumboplats i Ligue 2 och kan därmed åka ur klubben för första gången i klubbens moderna historia. Man har hela nio poäng upp till säker mark med tolv omgångar kvar att spela, så troligtvis får vi se klubben i National nästa säsong. Januarilånet Xavier Pentecôte har dock gjort stor succé hitills och man får sätta sitt hopp till att han kan göra underverk med klubben. Vi får verkligen hoppas att klubben klarar sig kvar så att Bastiaikonen Pierre-Yves André (00:35 in i klippet) får ett fint avslut på sin karriär.

* Mellan -72 och -97 var det dubbelfinaler i UEFA-cupen; en på bortaplan och en på hemmaplan.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar