24 februari 2010

Go West, Old Man

Även i ung ålder var håret West's grej. Under karriären varierade tofsarna i alla sorters längder och färger.

Taribo West. Så många minnen. Alla som någon gång sett en VM-match med Nigeria på TV:n kommer ihåg denna profil. En man som många såg som mannen med frisyrerna, men som var och är så mycket mer än så. Jag tänkte bju på en liten sammanfattning om den spelaren som var CM 01/02s mest solklara och enklaste värvning.

Uppväxt i en småstad i Nigeria, men när han blev tonåring drog han till huvudstaden Lagos för att tjäna pengar. Det gick sådär. Istället hamnade han i fel kretsar där han stal, misshandlades och såg sin bästa kompis mördas utan att han kunde göra någonting. När han fick kontrakt med franska Auxerre år 1993 förändrades hans liv. Han blev där en av Europas mest lovande försvarsspelare och drog, efter många om och men, till Inter. Han var en typisk playboy som spenderade pengarna på bling bling, alkohol, kvinnor och antagligen också droger. En dag förändrades detta. Hans religiösa syster på besök, sa till honom om att hans hus hade en värdelösa aura och övrtygade honom att extremt troende var den enda vägen att gå, en väg som han tog efter det. Han kallades för Pastorn, han var tvungen att göra religiösa ritualer under en timme innan match, han la alla sina pengar på kyrkan "Shelter in the Storm" som ligger i en förort i norra Milano och som gör allt för att hjälpa de hemlösa samt ansåg att katolikerna var helt dumma i huvudet.

Efter tre i år Inter och Milan flyttade han till Derby, stannade där ett år och var deras kanske bästa spelare innan han lämnade på egen begäran. Han drog sedan till Kaiserslautern, men de blev trötta på att hans ständiga resor till Milano och gav honom sparken. Efter det spelade han även i Plymouth, Partizan, Al-Arabi (Qatar), Julius Berger (Nigeria) och Paykan (Iran) innan han la skorna på hyllan. Han försökte komma tillbaka till fotbollsplanen 2008 när han sa att han hade skrivit på för spanska Xerez, men det visade sig vara ren bullshit och att Xerez inte ens hade haft den minsta kontakt med honom eller hans agent. Han är just nu pastor i en kyrka i Milano och har inga som helst planer på att återvända till fotbollsplanen, men han ger fortfarande kommentarer som att "Oba-Oba Martins fel ligger i att han har haft sexuella relationer med så många kvinnor" och att anledningen till att det ett tag gick dåligt för Nigerias landslag var för att några av spelarna låg med kvinnor som hade sitt ursprung i Ghana.

Han själv har haft mängder med fruar, hur många finns det inga uppgifter om men två av dom har anklagat honom för hustrumisshandel. En gång nekade han sin fru att komma in i huset med motiveringen att det inte var hans fru, men när hon visade giftemålspapperna för polisen ångrade han sig. Dessutom går det nu rykten i Nigeria om att Taribo West inte är 36 år som det står i passet, utan snarare i 50-årsåldern.

Taribo West färgade fotbollsvärlden, minst sagt.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar