07 februari 2010

Hänger Hannover 96 kvar?

En av hela transferfönstrets mest oväntade och mest intressanta övergångar var Arouna Konés flytt till Hannover. Räcker det till? Bild: Focus.de

Hannover 96 har alltid beskrivits som en av Bundesligas överlägset tråkigaste klubbar. Visst har man en fin arena och tog ett par, väldigt överraskande ska sägas, ligatitlar i mitten på 1900-talet, men man saknar både profiler i dagens lag och är alltid ett lag som placerar sig på platserna 10-14, utan att vara nära varken Europaspel eller nedflyttning. Dock har laget blivit uppmärksammat efter målvakten Enkes död och inte på ett alltför positivt sätt.

Tränaren Dieter Hecking avgick två omgångar in på säsongen, trots att man bara hade en uddamålsförlust på bortaplan och oavgjort hemma mot Mainz. Ny tränare blev den forne reservlagsmanagern Andreas Bergmann. Han gjorde rätt skapliga resultat och laget låg på en tiondeplats dagen då Enke begick självmord. Efter det tog man bara en poäng på sex matcher och försvaret läckte som ett såll. Mirko Slomka, den gamle Schalketränaren som både är en människokännare men även brukar ha bra försvarande lag, blev ny tränare i mitten av januari och det var nog det bästa valet Hannover kunde göra utan facit i hand. Laget har dock tre raka förluster med Slomka vid rodret såhär långt och det ser verkligen inte bra ut.

Det är mängder med spelare som underpresterar. Cherundolo har varit med länge men det har låst sig totalt för honom sedan Enkes död, samma sak med den så intressante Djakpa, Haggui, Schulz, Bruggink och Stajner. Framförallt är det spelarna som varit med i klubben ett tag som underpresterar och det är kanske inte så svårt att förstå, det var troligen dom som hade starkast band till Enke. Förutom läckande defensiv har anfallarna haft fruktansvärt svårt att hitta motståndarmålet; den relativt unge men ändå forne tyske landslagsanfallaren Mike Hanke har inte gjort ett enda mål under säsongen och Stajner samt Ya Konan har tillsammans gjort tre mål de senaste nio matcherna. För att förbättra sina chanser tog man in Stuttgarts något ojämna men ändå effektiva Elson till mittfältet, försvararen Jan Durica och stjärnan Arouna Koné.

De tre spelarna räckte dock inte till mot Hoffenheim, trots att Elson spelade fram Koné till ett mål som var signerat klass. Nu när inte ens Florian Fromlowitz verkar kunna prestera Enkeklass i målet ser det ännu mörkare ut för Hannover, som befinner sig i en formsvacka som är oändlig svår att ta sig ur. Kan man förlita sig till att spelarna vaknar ur sin mentala koma och börjar spela för fansen och Enke eller åker man ur Bundesliga nu när man för första gången i historien verkligen etablerat sig i högstaligan?

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar