13 oktober 2009

Bob har misslyckats med världens sämsta landslag

Bob på den goda tiden, när det inte fanns rosa fotbollsskor och långt hår på killar faktiskt såg bra ut. Bild: Sydsvenskan

Ett av världens absolut största länder, en av världens sämsta fotbollsnationer. Indien har egentligen väldigt många fördelar som borde göra dom till iallafall okey på fotboll; starka kopplingar till England, ett relativt enkelt kval, "en hel del" invånare och Sverigebekante Bob Houghton som förbundskapten. I det här VM-kvalet lyckades man inte ens ta sig förbi första rundan - Libanon blev alldeles för svåra.

Indien var annars en rätt framgångsrik fotbollsnation på 50- och 60-talet, historien om att de drog sig ur det enda VM:et de kvalat till för att de inte fick spela utan skor är en klassiker, men efter det har framgångarna varit väldigt få, även i de asiatiska cuperna. Sedan 1964 har man bara kvalat in till en turnering; Asiatiska cupen 1984, och då man blev utslagna i första rundan. Man har visserligen vunnit mästerskapen för södra Asien och liknande B-turneringar, men motståndet då har varit länder som Sri Lanka, Neapel och Afghanistan.

Indiens spelartrupp i nutid är å andra sidan inget att jubla åt. Visserligen var Harpal Singh en av fotbollsenglands största talanger vid milleniumskiftet, men han valde att inte spela för det indiska landslaget och nuförtiden är han klubblös sedan han fick lämna sin irländska klubb i somras. Istället är Baichung Bhutia landets utan tvekan största spelare i modern tid, och det är alltså en spelare som inte gjorde någon glad i engelska Bury, som då spelade i League One. Bhutia har dock på senare år främst utvecklats till en nationalikon i media, och insatserna i media har varit större än de på planen. Bhutia är dock den enda som spelat i landslaget på senare år som spelat utanför det indiska ligasystemet, lyssna på den!

Idag är Indiens FIFA-ranking 149, vilket betyder att man är sämre än nationer som Burundi, Kirgistan, Nya Kaledonien, Madagaskar samt Saint Vincent och Grenadinerna. I rankingen av världens bästa landslag genom tiderna per kapita ligger Indien toksist. Kanske inte så uppseendeväckande med ett miljardland där fotbollsframgångarna de senaste 45 åren var obefintliga, men frågan är om det någonsin kommer vända? Kommer någon ny Harpal Singh fram om några år och inte förvandlas till en Bojan Djordic utan blir en världsstjärna som agerar Ryan Giggs åt sitt kära Indien?

Bob Houghton har alltså inte lyckats göra en Malmö FF med indisk fotboll, utan hans tre år som indisk förbundskapten verkar alltmer som bortkastad tid. Vad sägs om han och Hodgson som svensk förbundskaptenduo i EM-kvalet? Jag hade varit den första som gjort glädjeskutt över en sådan utnämning. Men hey, indisk fotboll kan ändå vara ganska kul för den gode Bob, eller vad sägs om de här spelarnamnen; Naduparampil Pappachen Pradeep, Subhasish Roy Chowdhury, Nanjangud Shivananju Manju och Arindam Bhattacharya. Tänk er Olof Lundh försöka säga de namnen...

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar