27 oktober 2009

Världens bästa Europe utanför Europa?

Rambo har snart lyft för sista gången.

För er som läser rubriken: Artikeln kommer inte handla om varken David Beckham, Freddie Ljungberg eller någon annan The Sungunstling. DHOF vet bättre än så.

Vi pratar nämligen om Dejan Petković, som för den lata kan kallas för Rambo. Problemet är då att det redan finns en annan Rambo i fotbollsvärlden i Arsenals Aaron Ramsey, men Petković är ungefär ett par världskrig äldre än walesaren får väl han betraktas som den äkta varan. Petković har i vilket fall en väldigt intressant spelarkarriär bakom sig. Han totaldominerade i Röda Stjärnan under en mängd år i början på 90-talet innan Real Madrid köpte loss honom. Han kunde knappast ha floppat mer där. Utlånad till Sevilla och Racing Santander, men han spelade bara 21 matcher under två år i Spanien innan brasilianska Vitoria av alla klubbar köpte upp honom.

Vitoria hade nämligen fått... "ekonomiskt stöd" från ett företag vid namn Banco Excel, och samtidigt värvade de in Bebeto (ja, den Bebeto) och Túlio Costa (glo hans CV i Wiki). Petković lyckades trots allt behålla sin landslagsplats i det jugoslaviska landslaget, även om han spelade väldigt sporadiskt. Han testade sedan på att att spela i både Venezia, Kina och arabländerna, men återvände varje gång nästan direkt till Brasilien. Han lyckades helt enkelt inte någon annanstans. Den brasilianska ligan, innehållande både hårt spel och teknisk individualism men även lågt tempo och mycket ytor, passade som handen i handsken för honom. En serb som bara kan lyckas i ett land som Brasilien kan inte betecknas som någon annat än en kultspelare.

Tyvärr börjar han bli gammal, den sjuksköterskeutbildade Petković. Något slutdatum för hans karriär är ännu inte bestämt, men han kommer antagligen bara hålla på något år till och troligen spelar han sitt sista år i Brasilien, han har blivit mer Brasilien än vad han var Röda Stjärnan. Han är inte längre aktuell för de största europeiska scenerna, och serbernas förbundskapten Antic vill inte heller veta av honom, fast det kanske är bra nog att han får stanna kvar i Brasilien tills slutet kommer så att han blir ihågkommen som Brasilienflippen snarare än Europafloppen. Jag kommer iallafall att sakna att någon gång i månaden glo in på tuben och se om han fått till något nytt fantastiskt tillslag på senare tid. Likheterna med Beckham är många, men ändå är skillnaderna kanske ännu större. Petković är en man av folket och vet att pengar inte ens ligger topp-10 på det som är viktigast här i världen.

Vi avslutar med en av fotbollsvärldens bästa frispark genom tiderna.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar