16 oktober 2009

J&J listar

Veckans hjälte: Football Managers Miles Jacobson. Bild: Gamerzines

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra
5) Mycket imponerande
6) Sanslöst underbart

¤ ¤ ¤

1. SvFF vs ÖIS
Örgrytes trogna supportrar bestände sig för att kasta ljus på Dawit Isaak, den svenske journalist som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001. Detta gjorde man med en harmlös banderoll. Att det just var ÖIS som stod för denna fina gest beror på att Dawits bror Esayassedan flera år tillbaka jobbat inom Örgrytes organisation, han har bland annat varit en viktig del i deras fotbollsprojekt i Zambia. Svenska fotbollsförbundet tyckte dock inte att politik och fotboll inte hör ihop och bötfällde Örgryte med 10 000 spänn. Förkastligt. Efter några dagars storm bland svensk media så har man nu dragit tillbaka bötesbeloppet. Bra där.

2. Kentaro
För första gången sedan TV:n föddes, kanske så sent som när Liverpool vann ligan senast, visades inte en engelsk landslagsmatch på televisionen. Istället fick Margaret Thatcher och hennes landsmän och -kvinnor (på DHOF gillar vi jämnställdhet, så länge det inte handlar om damfotboll) via internet mot betalning till Kentaro. Ett steg in i det moderna samhället? Ja. En fullständigt idiotisk grej? Javisst. Ge oss Sentana tillbaka!

3. Ar-gen-tina!
Diego Armando Maradona har gjort ett oerhört svagt jobb med det argentinska landslaget. Konstig taktik och ännu konstigare laguttagningar, och inför det här uppehållets två omgångar så låg man riktigt dåligt till. Det krävdes ett mirakel mot Peru och att Chile slog Ecuador vilket i sin tur ledde till att Uruguay kände sig nöjda med oavgjort i sista matchen mot sina ärkefiender Argentina. Vilket i sin tur ledde till att Maradonas mannar kunde sätta 1-0 i slutet av matchen och skicka Argentina till VM. De kan njuta nu, för de kommer inte vara speciellt länge i VM.

4. Lagerbäcks avslut
Lagerbäck fick ingen egen ramsa. Henke fick inte spela sista matchen med gänget. Taco-Anders tjurade ihop som vanligt och ville inte ha något tack för 100:e landskampen. Mikael Nilsson var Mikael Nilsson-dålig. Tre skador. Förbaskat uruselt väder. Ingenting på spel. Å andra sidan var resultatet så fruktansvärt viktigt, och det fick Lagerbäck med sig in i förbundskaptensgraven. Det har han förtjänat efter tio års smutskastning.

5. FM10
Två dagar för tidigt fick jag ett fantastiskt SMS: "Spelar du demot?" Glädjeskutt och jubel! FM10-demot är ute, och när spelet släpps om två veckor räknar jag med enorm spelglädje. Demot lovar gott och allt är allmänt fantastiskt än så länge.

6. Slo-Slo
VM-kvalets grupp 3 kunde det sluta i princip hursomhelst, och det slutade nästan värre än det. Beenhakkers Polen, Healys Nordirland och Budweiserns Tjeckien fick se sig slagna av de bägge Slo:na; Slovakien och Slovenien.

Slovakien håller ungefär samma klass som Sverige, även om han har ett bredare urval av dugliga spelare är spetsen lite sämre än Sveriges dito. Vladimir Weiss har dock tillgång till ett väldigt intressant mittfält innehållande Chelseaägda Miroslav Stoch (nu i Twente), Manchester Citys Vladimir Weiss (jepp, han är son till samme Vladimir), Rosenborgs Marek Sapara, Bochums löpare Stanislav Sestak och stjärnan Marik Hamsik.

Sloveniens gamla profil Zahovic och den skjutglada jäveln Acimovic lirar inte längre i landslaget, och landet är inte idag något särskilt utan snarare medelmåttligt. Det är dock en sak som sticker ut; försvarsspelet. Under hela Europas VM-kval var det bara Holland som släppte in färre mål än Slovenien, detta trots att mittbacksparet tillbringar tid i franska bottenklubbar och har Komac som mittfältsankare. Milivoje Novakovic är dock en riktig sturmer längst fram - när det funkar för honom, vilket det inte gjort på ett tag.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:


Lars Lagerbäck
Återigen; tack för allt!

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar