03 oktober 2009

Clásico del Fútbol Chileno

Det klassas som ett av hela Sydamerikas hetaste derbyn; mötena mellan Colo-Colo och Universidad de Chile. Det kan även vara ett av världens hetaste derbyn. Footballderbies.com rankar det som topp-10 bland alla fotbollsderbyn i hela världen, om det är rätt eller fel är jag fel man att svara på. För och främst kan vi säga att lagen möts i Clausuran, som är slutspelet efter Apeturan. Wiki ger en något krånglig men ändå förstålig förklaring.

Universidad de Chile är en rätt anonym klubb här i Sverige, men laget har vunnit den inhemska ligan vid 13 tillfällen, bland annat är man de regerande mästarna i Apeturan. Det har alltid varit medelklassens lag, och är därmed inte lika populära som ex. Colo-Colo. Man vann Apeturan tidigare i våras, men ligger nu först på en sjätteplats, sju poäng från förstaplatsen, och man tappade bland annat Pardo, Hernandez och Cuevas under sommaren. Man är annars inte direkt kända som ett köpelag, utan brukar ha en mer harmonisk trupp utan direkta spetsar och dalar.

Trolig startelva mot Colo-Colo är:

Gomez - Villabolos
Estrada - Seymour - Coronada - Pinto
Calderon - Contreras - Arias - Rivera
Caputto

Colo-Colo är, utan större tvekan, Chiles mest framgångsrika fotbollsklubb med hela 28 inhemska ligatitlar. Klubben är namngiven efter en gammal indiankrigare med samma namn, och hans ansikte syns även på klubbens klubbmärke. Dom har fans från samtliga samhällsgrupper och är landets mest populära klubb. Årets säsongen har dock varit en rejäl besvikelse, då man ligger på en tionde plats efter tolv spelade omgångar, tio poäng från förstaplatsen. Lagets största supportergrupp kallar sig Garra Blanca, dom är riktigt galna vilket är både positivt och negativt. Såhär såg det ut när laget lirade final i Copa Sudamericana, men tyvärr går det även lite väl hett till ibland. Laget spelar i vanliga fall på Estadio Monumental David Arellano, uppkallad efter spelaren med samma namn som avled i en ålder av 24 efter att ha blivit dödligt skadad vid en match i spanska Valladolid år 1927.

Värt att notera kan även vara att laget gått obesegrade genom ett helt ligaspel vid två tillfällen i historien; 1937 och 1941. Den senaste titeln tog man förra året.

http://www.youtube.com/watch?v=ZIQDbDtmhJI&feature=related

Klubben har på senare år gjort sig av med mängder av nyckelspelare, här är bara ett axplock av alla; Lucas Barrios (Dortmund), Gonzalo Jara (West Brom), Nelson Cabrera (Cluj), Arturo Vidal (Leverkusen), Jesús Dátolo (Boca), Juan Lorca (Vitesse), Jorge Valdivia (Palmeiras), Humberto Suazo (Monterrey) Matías Fernández (Villarreal) och Claudio Bravo (Real Sociedad). Inga dåliga namn, samtliga är landslagsmän förutom argentinaren Lucas Barrios, som dock hade ett helt fantastiskt målsnitt när han var i klubben: 49 mål på 53 matcher. Även legenden Iván Zamorano valde att avsluta karriären här för några år sedan trots att han från början var en produkt av Cobresals ungdomsproduktion.

Dagens Colo-Colo saknar de där verkliga spetslirarna, det är framförallt i defensiven man har de namnkunnigaste spelarna, men Ezequiel Miralles, inköpt för att ersätta flyktade landsmannen Barrios, gjorde tre mål i den senaste matchen och har visat upp en god form under sin korta tid i klubben. Även Cristian Bogado från Paraguay och Esteban Paredes är inhämtade för att försöka fylla luckan efter Barrios, men hitills är det bara Paredes som fått en klar plats i startelvan. Talanger finns det gott om; den från Cobreloas nyligen värvade Charles Aránguiz gjorde debut i högstaligan som 15-åring och var ordinarie sen dess, Rafael Caroca har gjort A-landslagsdebut trots att han inte är ordinarie i Colo-Colo och Ariel Salinas är en spelare som väntar på sitt ordentliga genombrott.

Lagets tränare är argentinaren Hugo Tocalli som nyligen anlände efter 20 framgångsrika år som tränare i hemlandet. Elvan i derbyt bli den här:

Miralles - Paredes
Cortes
Millar
Melendez - Salcedo
Cereceda - Rey - Toro - Magalhaes
Muñoz

Saknas gör bland annat lagkaptenen Sanhuenza och vice-kaptenen Luis Mena. Cereceda utgick tidigt i den senaste matchen, det är oklart i skrivande stund om han kan spela i derbyt.

Åtta senaste derbymatcherna

Universidad de Chile - Colo-Colo 1-3
Colo-Colo - Universidad de Chile 2-0
Universidad de Chile - Colo-Colo 1-0
Universidad de Chile - Colo-Colo 0-1
Colo-Colo - Universidad de Chile 2-0
Colo-Colo - Universidad de Chile 0-0
Universidad de Chile - Colo-Colo 4-2
Colo-Colo - Universidad de Chile 0-1

Sammanlagt

Matcher: 157
Universidad de Chile-vinster: 48
Oavgjorda: 47
Colo-Colo-vinster: 62

Nu hinner jag inte med mer, tyvärr. Tyckte dock det var bättre att pubba denna som låg liggande än att slänga den!

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar