17 oktober 2009

Slovakien - en väntad överraskning

Oktober 2000

Ingenting fungerar. Ingen kan minnas senast Sverige gjorde två mål i en landskamp och ännu färre kan minnas när man senast satt i förarsätet och dominerade matchbilden.

Slovakien skapar några heta chanser, Magnus Hedman i det svenska målet tvingas till en rad mycket kvalificerade räddningar. Under hela året har han varit en av de bästa och mest populära svenska spelarna, han har räddat laget flera gånger och i inledningen på kvalet har han haft mer att göra än någonsin förr.

Löftet Szilard Nemeth oroar hela tiden för Slovakiens räkning. Han är kvick och med en internationell bolltouch. Inte ens när Celtic-playmakern Lubomir Moravcik tröttnar och går av minskar det slovakiska spelövertaget. Magnus Hedman ser till att det blir 0-0 och den bästa svenska chansen, ett skott från Kennet Andersson som räddas på mållinjen av en slovakisk försvarare blir den bästa svenska chansen.

Roland Nilsson avslutar i och med den här matchen sin landslagskarriär. 116 landskamper imponerar naturligtvis men efter matchen är det ingen som bryr sig.

Alla ropar på att hårt kritiserade tränarparet Söderberg - Lagerbäck ska avgå. Destruktiva halvtidsbytet med Håkan Mild in istället för Mattias Jonson imponerar inte, men svenska medier har misslyckats med sina kalkyleringar.

Man har inte sett det till tänderna taggade Slovakien som stärkts av ett år fyllt av framgångar och som fått en tragisk adrenalinkick under sommaren. Stjärnan och främste anfallaren Peter Dubovsky har 28 år ung avlidit under en dykningsolycka under sommaren. Unge slitvargen Miroslav Karhan jobbar koncentrerat och fokuserat under matchen för att hedra sin förlorade kompis.

Det finns logiska skäl till varför Slovakien presterar bättre och vill mer. Skäl vi i stundens hetta glömmer bort och som får oss att kritisera de som inte har med det oavgjorda resultatet alls att göra.

Oktober 2009

Nio år senare är det grunderna i det oavgjorda resultatet fortfarande klart synliga. Slovakien kämpar lika hårt och besitter samma speed och karaktär som då, men nu har man fått mer kvalité på köpet. Dåtidens stjärna Szilard Nemeth är bara 32 år men har inte fått speltid i landslaget på länge.

Miroslav Karhan är kvar. Mainz-mittfältaren har terroriserat offensiva mittfältare i Tyskland i bra många år nu samtidigt som han är en offensiv kraft framåt. Bland sina mittfältspartners återfinner vi bland annat Serie A-stjärnan Marek Hamsik, Rosenborgs ultratekniske Marek Sapara, Chelsea-talangen Mirsolav Stoch och förbundskaptenens son tillika Manchester City-talangen Vladimir Weiss. Gemensamt för dessa är den otroliga snabbhet de besitter, en extremt viktig egenskap i dagens fotboll.

Bundesliga-skyttevinnaren Marek Mintal är ett hot framåt, likaså Lille-anfallaren Robert Vittek som är känd för sitt hårda slit och sin förmåga framför målet. På senare tid har Bochum-forwarden Stanslav Sestak fått chansen på grund av att Mintal av olika anledningar inte kunnat vara med eller varit i formen.

Slovakien är ett lag med offensiv balans men framgångarna hade aldrig varit möjliga om det inte vore för Martin Skrtel i mittförsvaret. Under kvalet har Liverpool-bjässen knappt satt en fot fel och då han gjort det har han sett till att sätta den andra rätt.

Slovakien hade inte den svåraste kvalgruppen men bör ändå inte underskattas. Med en passande grupp i sommarens VM kan man med all sannolikhet åtminstone ta sig vidare därifrån. Möter man en bjässe som Brasilien eller Italien, båda med åldrande, långsamma försvar kan man till och med utmana dessa.

Personligen kommer jag att följa slovakerna med stort intresse under sommaren precis som jag gjort sedan den där ruggiga höstkvällen då de imponerade med sin inställning, taktiska skicklighet och snabbhet.

/SB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar