28 oktober 2009

Steve Gibson vs. Mike Ashley = 7-0

David Weather är numera symbolen för Boro; en ypperligt talangfull spelare på väg uppåt i en klubb på väg nedåt. Bild: Guardian

Middlesbrough har potential att vara en av Englands tråkigaste klubbar i samma skikt som Derby County och Bolton. Laget har aldrig utmanat i Premier League-toppen, utan varit det där mittenlaget man alltid tar ungefär 4 poäng mot varje säsong, och visst har det funnits en del profiler i klubben genom åren men dom har aldrig känts... Middlesbrough rakt igenom. Dessutom är rött och vitt rätt tråkiga färger om man inte gör något hippt med dom, och lagets historia är inte speciellt stark. Fansen är inte utstickande på något sätt; klubbens ordförande manade till och med fansen att sluta sjunga. Steve Gibson, som ordföranden heter, är dock en beundransvärd man, född i staden och uppväxt med att vara Borofan, och han har gjort ett fantastiskt jobb med klubben. Tyvärr var hans förtroende för Southgate ett par kilo för överdrivet, och att ersätta honom med Gordon Strachan är ett rätt uselt val. Han har dessutom fått en kultstatus bland alla internetsupportrar då han för ett par år sedan svarade seriöst på en jobbansökan till managerposten vars meriter bestod av Football Managerspelande. Classy.

Nåväl, han har gjort fler saker än att förstöra supporterkultur och blanda in humor i elitfotbollen, som till exempel skaffat fram en helt fantastisk ungdomsakademi. Detta syntes i den sista matchen för säsongen 05/06, borta mot Fulham, då Boro använde sig av 15 spelare födda som längst 25 miles från stadens gränser. Den enda av de 16 spelarna som inte var född inom den gränsen var den ypperligt medelmåttliga Malcolm Christie, det var även den enda spelaren som kostat klubben några pengar. Medelåldern i laget var knappt 20 år, men den äldsta spelaren var 39-åriga Colin Cooper som kom in med några minuter kvar att spela. Matchtruppen var den här:

Malcolm Christie (62') - Danny Graham (82')
Adam Johnson - Jason Kennedy - Lee Cattermole (C, 85') - James Morrison
Andrew Taylor - David Weather - Matthew Bates - Andrew Davies
Ross Turnbull

Bänken: David Knight (G), Tony McMahon, Colin Cooper (85'), Josh Walker (62'), Tony Craddock (82')

De sju i fet stil tillhör fortfarande klubben, varav Cooper är hjälptränare medan de sex andra får rätt mycket speltid. Cattermole är numera i Sunderland, Turnbull i Chelsea, Davies i Sheffield United, Graham i Watford och Morrison i WBA. Det är i princip bara Craddock, Knight och Kennedy som inte fått till några bra fotbollskarriärer, utan de spelare i de lägre engelska divisionerna men kan ändå leva på fotbollen. Och då saknade ändå Boro andra egenfostrade spelare som Hines, Grounds, Porritt, Steele, Jones, Bennett, Franks (alla kvar i klubben), Parnaby (Birmingham), Downing (Aston Villa), Owens (Kilmarnock), Hutchinson (Celtic), Murphy (Birmingham), Jerome (Birmingham) och Brunt (WBA).

Det blir alltså 23 Borofostrade spelare som lirar i de två högsta engelska divisionerna plus två i den skotska högstaligan, och de flesta av dom är bara runt 20 år. Det är fruktansvärt imponerande av Derbytråkiga Boro. Visst har det inte blivit så många A-landslagsmän av talangerna ännu, men det är nog bara en tidsfråga innan Cattermole, Weather och Johnson (åtta mål som ytter i år) når dit. Inte illa för en storklubb vars land inte längre producerar några egna spelare, right? Sedan att Southgate var en usel tränare är en annan sak...

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar