27 januari 2010

Är akademin räddningen?

Kieran Djilali - Snart på en Premier League-arena? Bild: Teamtalk

Mycket England nu på bloggen, men så är'e.

Crystal Palace är i svår ekonomisk kris. Egentligen inte tuffare än den som ex. Pompey har, men FA brukar ha en förkärlek till att inte sänka PL-klubbarna då det hade gett dåligt eko i fotbollsvärlden om att storklubbarna inte kan sköta sig. De mindre klubbarna går dock att köra ned så hårt det går, det har till exempel Southampton sedan tidigare och nu Crystal Palace fått erfara.

Crystal Palace hamnade nyss i händerna av administratörer som ska fixa till ekonomin - främst genom att sälja av flera av nyckelspelarna, vilket i sådana här fall brukar bli för låga summor. Det troliga är nu är att räddningen är deras egna ungdomsakademi. Genom åren har spelare som Southgate, Glenn Little, Clinton Morrison, Stephen Hunt, Wayne Routledge, John Bostock och Tom Soares kommit fram via denna akademi och de två spelarna man troligen kommer tjäna mest pengar på att sälja just - Victor Moses och Sean Scannell - är också fostrade i klubben. Klubben, som förövrigt fick 10 minuspoäng och nu slåss om att inte åka ur Championship, får nu istället satsa om på nya talanger för att överleva. Några av de mest lovande är...

Nathaniel Clyne (91). Vann priset som lagets bästa unga spelare ifjol. Engelsk U-19 landslagsman.
Lee Hills (90). Fostrad i Wimbledon och Arsenal, nu engelsk U-19 landslagsman. En nyttig och vältränad försvarare.
Kieran Djilali (91). En modern, storväxt mittfältare som är bra åt bägge hållen - men framförallt är han tempostark och teknisk. Ruggigt intressant.
Nathaniel Pinney (90). En typisk brittisk anfallare som aldrig ger upp. Nothing fancy.
Kieron Cadogan (90). Gjorde mål i sin debut under förra säsongen. Snabb, teknisk ytter med bra tillslag som även han fostrats i Arsenal. En spelare man vill skynda långsamt med.
James Comley (91). Ser inte mycket ut för världen, men gör sitt jobb. Lite av en Arsenal-Denilson-kopia.
Alex Wynter (93). Gjorde FA-cupdebut den här månad i en ålder av 16 år och 109 dagar. Många tror han är den nya Bostock fast i positiv bemärkelse.
Kyle Da Silva (93). Ungdomskompis med Wynter. Tydligen har Warnock pratad väldigt gott om den här duon.

Nu ska de bara bevisa att de håller Championshipklass också, men det är iallafall helt klart att tränaren Neil Warnock hade kunnat haft sämre förutsättningar inför den kommande rean av sina stjärnor. Det ser även ut som att de flesta klubbar, såhär i svåra ekonomiska tider, väljer att satsa mer på talanger vilket alltid är trevligt att se.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar