29 januari 2010

Kampen om DDR

Dahlén följer efter Wibrån, Lantz, Arvidsson, Jakobsson, Jocke Persson, Prica och Allbäck. Bild: Fotbollskanalen

Hansa Rostock och Union Berlin är de två mest framgångsrika DDR-lagen som idag spelar i någon av de högsta tyska ligorna vilket gör ett möte mellan de här två lagen till ett riktigt storderby som bevakas av hela östra Tyskland. I ett Tyskland där supporterbråk tyvärr blir allt vanligare i de lägre divisionerna gör morgondagens match mellan de här två lagen i 2. Bundelisga till en högriskmatch.

Det beräknas komma som mest 3000 Berlinare till Östderbyt, flera av dom åker med specialinhyrda tåg som bevakas av polisen. Runt 400 av de här 3000 åskådarna finns med på polisens lista över "riskfans" och de här fansen kommer ha extra bevakning på sig. Anledningen till att polisen är såhär nogranna med säkerheten den här gången är för att man har matchen Hansa Rostock - St. Pauli i november i mannaminne; se bland annat den här artikeln. Förutom Nakis provocerande gest blev det även ett stort gatubråk mellan fansen och ett St. Paulifan firade så mycket att han ramlade ned från läktaren och senare avled av skadorna. Polisen vill undvika allt liknande och säkerheten kommer verkligen i fokus i morgon för allt och alla. Förutom alla poliser, avspärrningar och dylikt har man dessutom valt att lägga matchen så tidigt som 13.00 på grund av säkerhetsskäl.

Fast det ska ju spelas en fotbollsmatch mellan 22 spelare också. Hansa Rostock har hämtat in Skandinavientrion Andreas Dahlén (Gefle), Helgi Danielsson (Elfsborg) och Gardar Johannsson (Fredriksstad) under januarifönstret, och alla tre väntas starta morgondagens match och då gör dessutom alla tre debut från start. En annan skandinav, danske Martin Retov, har hamnat i bråk med tränaren och lär nog inte komma med i startelvan igen på ett bra tag, trots en väldigt fin säsong. Hansa har annars underpresterat den här säsongen och ligger först på en 14:e plats, mycket tack vare bristande målskytte. Inte ens Tonis bror Felix Kroos har lyckats vända den negativa målskyttstrenden utan bäste målskytt ligger på tre gjorda mål.

Nykomlingarna Union Berlin ligger på en sjundeplats och laget är rätt välbalanserat utan större stjärnor men ändå med många goda 2. Bundesligaspelare. 38-åriga Marco Gebhardt är alltid intressant att kolla på och samma sak gäller hans mittfältspartner från Afrika, Macchambes Younga-Mouhani som blir 36 senare i år. Trots alla gamlingar har faktiskt Union annars ett rätt ungt lag och man drömmer dessutom att en dag få hem den förlorade sonen Robert Huth. Det lär nog dock ta några år till innan en sådan värvning är möjlig...

Troliga elvor

Hansa Rostock

Johannsson
Fillinger - Bartels - Jänicke
Danielsson - Schröder
Dahlén - Sebastian - Bülow - Schöneberg
Walke

Union Berlin

Mosquera
Parensen - Mattuschka - Ede
Younga-Mouhani - Peitz
Kohlmann - Göhlert - Rauw - Thomik
Glinker

Tyvärr visas inte matchen på svensk tv, men MyP2P lär nog ha några streams tillgängliga imorgon. Om inte annat har flera sajter som ex. Kicker, Bundesliga.de etc. fina liverapporteringar.

/JH

2 kommentarer:

  1. Du som skriver ett stort plus till ditt framförande. Jag är en stor beundrare av Dahlén! Har följt honom från Peking tiden och var en av de många som var riktigt för----de för att han fick slita bänk! Det var han på tok för bra för. Nu har han blivt "riktigt proffs" KUL

    SvaraRadera
  2. Tackar! Mjo, hoppas han får mer speltid bara. Känns som en genuint duktig fotbollsspelare!

    /JH

    SvaraRadera