08 januari 2010

J&J listar


Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt. Under januari månad kör vi en transferspecial.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt

3) Helt OK
4) Bra

5) Mycket imponerande

6) Sanslöst underbart


¤ ¤ ¤

1. Patrick Vieira, Inter --> Manchester City (gratis)

Mannen som en gång dominerade de engelska gräsmattorna i Arsenaldressen är nu tillbaka i Premier League. Varför är detta så kasst, då? Nej, det har inget med dålig klubbkänsla att göra. Vieira har dessutom varit skadefri större delen av hösten, så City får sig en spelare i helt OK fysisk form. Det som är så monumentalt konstigt med den här värvningen är att Pat Vieira ville bort från Inter för att kunna få mer speltid för att kunna ta en plats i Frankrikes VM-trupp. Är City verkligen rätt lag då? Kanske. Vieira-Barry kan bli ett extremt säkert mittfältspar, men frågan blir ju: vart ska Mancini göra av ikonen Ireland, den lysande De Jong, egenfostrade Michael Johnson och ytterst kompetente Vincent Kompany? Alla är tio år yngre än Vieira, har redan visat sig hålla hög PL-klass och är nog inte speciellt sugna på att nöta läktaren. Bara en italienare tar med sig sin lastgamla kapten och flyttar på någon i ett redan väl fungerande mittfält.

2. Marius Stankevičius, Sampdoria --> Sevilla (lån)
Sevillas ordinarie högerback Sergio Sanchez visade sig ha ett hjärtfel, och Sevilla valde att agera (för) fort. Stankevičius anländer till Sevilla på lån ett halvår med köpoption, vilket gör att Sevilla inte gör någon större förlust om han visar sig vara värdelös, och trots att vi på DHOF gillar Baltikumländerna måste vi ändå säga: Vad fan håller ni på med, Sevilla? Stankevičius gjorde en okey fjolårssäsong, men kommer inte vara ett dugg saknad i Sampdoria trots deras brist på bra ytterbackar. Bytet Sampdoria till Sevilla borde ju om något vara en skjuts uppåt i karriären, vilket gör den här affären ännu lustigare så "Stanky" om något borde byta ned sig.

3. David Beckham, LA Galaxy --> AC Milan (lån)
Bla bla bla... Beckham är en tillgång för vilket lag som helst med sin attityd och energi, och han behöver speltid innan VM. Samtidigt är det ju omöjligt att sluta förundras över hur Milan mer och mer börjar likna Real Madrid, i den grundpunkten att de inte drivs som normala fotbollsklubbar. Allt allt allt allt allt handlar om snabba fixar, och det är föraktfullt och inte hållbart. Men likväl, de positiva sidorna står fast förankrade.

4. Alejandro Dominguez, Rubin Kazan --> Valencia (gratis)
Egentligen samma problem som Vieiras City-övergång - det finns redan ett dugligt antal spelare på de offensiva mittfältspositionerna i Valencia. David Silva, Joaquin, Mata, Pablo och Vicente finns redan i klubben - alla spanjorer och väl införlivade med the Valencia Way att spela fotboll. Till skillnad från Vieira-övergången finns det andra faktorer som spelar in och gör detta till en bra värvning. Dominguez är i sina bästa år och kom gratis - för bara några säsonger sedan kostade han Zenit 30 miljoner euro att köpa loss. Dessutom slåss Valencia på två fronter, och då Vicente dras med skadeproblem så krävs bredden för att Valencia ska gå långt i både EL och ligan. På det hela taget en rätt bra värvning, alltså.

5. Sergio Floccari, Genoa --> Lazio (lån)
Floccari gjorde en del nytta under sitt halvår i Genoa dit han kom för hysteriska €11 miljoner, men han hade vissa problem med målskyttet. Både targetspelet och slitet finns där även om han ibland har svårt att få ut det. Lazio dumpade en icke-spelbar Pandev till Inter och satte in Floccari från start mot Livorno. Resultatet? Två mål plus en nick klockrent i stolpen i debuten för Floccari och det var typiska skyttekungsgrejer han höll på med. Kan han fortsätta att kombinera sitt duktiga spel med att även agera måltjuv så har Lazio gjort ett riktigt klipp här. Ett mål till och han är Lazios bästa målskytt den här säsongen...

6. Vladimir Stojkovic (Sporting Lissabon --> Wigan, lån)
Serbiens förstaval till målvaktsposten har inte varit ordinarie i sitt klubblag under en hel säsong i hela sin A-lagskarriär, men han har talang och karaktär som få andra målvakter besitter. Han är ett riktigt monster i mål som verkligen blandar och ger under matcherna, men under någon match måste någon defensiv spelare i Wigan göra en bra match och varför kan inte den mannen vara Stojkovic? Nu sitter Wigan på fyra A-lagsmålvakter, men Stojkovic kommer nog ändå att få sina chanser. "Världens bästa målvakt" enligt honom själv, och J&J gör en ren chansning som sätter honom på den här placeringen. Han hade likagärna kunnat få en förstaplats på den här listan.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Alexander Baumjohann, Bayern München --> Schalke 04 (€1 miljon)
En ung egenfostrad återvändare hämtad från en toppkonkurrent för kaffepengar. Schalkefansen jublar.

Christian Gentner, Wolfsburg --> Stuttgart (Bosman till sommaren)
Dito som Baumjohann.

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera!

5 kommentarer:

  1. Stojkovic känns som århundradets onödigaste värvning. Vad fasen ska de med honom till när de har Kirkland, som faktiskt är duglig numera, och Pollit på bänken. Visst Kingson är inte tillgänglig men 2 målvakter räcker gott och väl. Känns som att Wigan borde prioritera lite andra platser i laget....eller?

    SvaraRadera
  2. Varje värvning som på något sätt kan tänkas stärka Wigans defensiv är till stor nytta. Flest insläppta mål i hela PL (och yes, 9-1 gör sin skillnad där men ändå) samtidigt som Stojkovic är en profil. Wigan är på intet sätt profillöst, men alltid kul med spelare som sätter lite färg på PL.

    /JH

    SvaraRadera
  3. Ingelsten til Viking. Hva er din analyse av hans kvaliteter? Har vært enormt hypet i norsk media, og betegnes som det beste kjøpet hittil av en norsk klubb. Hadde vel to god sesonger i Kalmar FF, der han i den ene ble toppscorer. Har vel ikke imponert ellers...?

    SvaraRadera
  4. Men Kirkland kommer ju knappast petas vilket innebär att Stojkovic värvas för att värma bänk. Eller har jag fel?
    Då känns det ju bara helt värdelöst.

    Mykland:
    Frågan är om Ingelsten nånsin kan bli så bra som under Nanne Bergstrand. Lite Wenger-fenomen över honom. De flesta som lämna Kalmar misslyckas för att ingen kan maxa spelarna på samma sätt som Nanne(Wenger) kan.

    SvaraRadera
  5. van Basten//

    Visst är han tänkt att agera reserv, men Kirklands skade-CV är väl sådär imponerande. Det är egentligen bara ifjol han hade sin enda riktigt skadefria säsong någonsin.

    Mykland//

    Extremt snabb, bra på huvudet och smart, men han är en väldigt begränsad fotbollsspelare med direkt svag teknik. Använder man honom rätt (som ytteranfallare i 4-3-3 med mycket löpningar) fungerar han bra, annars är han inte mer än en okey spelare för Tippeligaen. Man måste verkligen, verkligen, verkligen spela honom rätt för att han ska lyckas. Utanför planen är han väl inget särskilt, rätt tråkig person men trevlig antar jag. Ingen spelare som Kalmar FF saknar mer än för hans mål år 2008, men vi gör fortfarande flest mål i Allsvenskan så inte heller där är han speciellt jättesaknad.

    Och ja, det är en del KFF-spelare som misslyckats när dom lämnat KFF (Ari, Ingelsten), men två av bröderna Elm har haft sin inskolningstid nu och den tredje är ändå en av Heerenveens bästa spelare. Cesar en stjärna i Danmark.

    SvaraRadera