02 januari 2010

Från landslaget till amatörfotboll

Engelska landslaget blev till Leigh Genesis.

Matt Jansens liv och fotbollskarriär går åt ett håll som ingen hade kunnat förutspå. Född i Carlisle så nära den skotska gränsen man kan komma var det självklart att han skulle spela för det lokala storlaget Carlisle United. Han blev uppflyttad till A-laget som 18-åring, och första säsongen fick han mycket speltid trots att Carlisle var ett topplag i tredjedivisionen, och man blev även uppflyttade till vad som idag är the Championship. Det var under Championshipsäsongen som Jansen slog igenom ordentligt. Sir Alex Ferguson var ett av Jansens största fans och var nära att få loss honom, men när Jansen fick se en reservlagsmatch med United där de använde spelare som Phil Neville och Paul Scholes ångrade sig Jansen om en flytt dit och drog istället till "lilla" Crystal Palace, även dom i Premier League vid den här tiden.

Flytten skedde i januari -98, och trots att Jansen gjorde ett godkänt första halvår åkte laget ur serien. Efter en fin höst i Championship la Blackburn upp £4,1 miljoner för honom då man ännu inte hade ersatt Chris Sutton, som hade dragit till Chelsea ett halvår tidigare. Jansen gjorde en bra vår och kom med i U-21 landslaget, men återigen åkte hans lag ur Premier League. Precis som hela Blackburn hade han ett tungt första-år i Championship, men under andra säsongen kom Jansen tvåa i skytteligan (Fulhams Saha vann densamma), och Blackburn knep återigen till sig en Premier League-plats.

Hans första hela säsong i Premier League slutade i succé, framförallt hade han ett tempo och kvickhet i allting han gjorde som få andra fotbollspelare är i närheten av, och sedan såg han alltid väldigt elegant ut för att vara en mestadels springande och kämpande anfallare. Han var inte någon världsklasslirare, men väl en god Premier League-spelare. Han blev uttagen i en för-VM-landskamp år 2002, men blev sjuk dagen innan matchen, mot Paraguay, och tvingades att tacka nej. Han skulle egentligen ha fått starta i den matchen. Många trodde att han ändå skulle få komma med till VM, men Svennis valde att ta med Darius Vassell och Teddy Sheringham istället. Jansen bokade istället en semestertripp till Rom. Det blev ett livs- och karriärhotande beslut.

Efter en vespaolycka i Italien hamnade Jansen i koma under nästan en vecka och ingen trodde att han skulle kunna spela fotboll igen. Han var dock tillbaka redan under säsongen 02/03, men trots att Blackburn verkligen gav honom chans efter chans att återfå sitt forna jag på planen lyckades han aldrig komma tillbaka som den gamle Matt Jansen. Framförallt led Jansen av svåra psykiska skador efter olyckan, och trots att han spenderade månader i USA för att försöka må bättre lyckades han varken finna glädje på eller utanför planen. Han testade på spel i Coventry och Bolton, men misslyckades även i de klubbarna. Han provspelade i andra klubbar efter det, men ingen ville chansa med honom och Blackburn var snälla nog att låta honom fortsätta träna med klubben. 2007 la han av med sin spelarkarriär, men gjorde comeback för Wreham under de sista omgångarna säsongen 2008/2009.

I somras gick han till Manchesterklubben Leigh Genesis FC, en amatörklubb som tränas av Jansens gamla klubbkamrat Garry Flitcroft. Han försöker sig nu på en spelande tränarroll, och förhoppningsvis kan vi få se Jansen på de stora fotbollsscenerna igen, fast då som tränare. Det är han värd, den numera 32-åriga Matthew Brooke Jansen.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar