30 januari 2010

Sporting Braga - på väg mot en enorm skräll?

De senaste åren har Sporting Braga blivit ett viktigt lag under den normala topptrion i Portugal. Man jobbar med små medel och värvar oftast klokt under begåvade presidenten Antonio Salvador. Sedan säsongen 2003/04 har man kommit 5, 4, 4, 4, 7, 5 och dessutom ibland kommit en bit i Europa-spelet.

Klubben påminner lite om Elfsborg. 2003 fick man en ny arena och nya resurser, man har sedan dess gjort kloka tränarval och byggt sitt lag på en tät defensiv och ett fåtal stjärnor framåt.

Nu leder man den portugisiska ligan efter 17 spelade omgångar och i veckan slog man självaste Sporting Lissabon med 1-0.

I målet har man egne produkten Eduardo, som numera är Portugals förstaval i målet. Han har spelat elva landskamper och inte förlorat en enda. Något av en late bloomer då han bara varit förstemålvakt sedan 2008.

Truppen består av en stor mängd brasilianare - hela elva stycken. Vid säsongens inledning var kanske Rodrigo Possebon den mest kände, men lånet från Manchester United återvände till Old Trafford i januari efter att varken ha fungerat på eller utanför planen.

Ett riktigt smart drag av klubben var att 2006 köpa den åldrande storstjärnan Joao Pinto som gjorde mycket bra ifrån sig från en offensiv mittfältsplats. Han öste inte direkt in mål, men styrde anfallsspelet med sin kreativitet. Dessutom fick det fördelen att Braga nu kunde värva sonen Tiago Pinto som är en väldigt lovande ytterback som fansen i Sporting Lisabon rasade över att man släppte.

När Joao Pinto slutade hade man ett tag svårt att hitta en ersättare, men den här sommaren lånade man Hugo Viana som numera är den viktigaste beståndsdelen i offensiven. På mitten spelar han tillsammans med Andrés Madrid och Vandinho som är viktiga anledningar till klubbens framgångar, mycket för att det är den duon som står för all kontinuitet i klubben; det har blivit tradition att byta ut halva truppen varje sommar.

I anfallet har man många duktiga spelare, bland annat Paulo Cesar som är en 30-årig anfallare med näsa för mål. Lika gammal är Alan, en annan brasilianare, som förvisso är rätt bedrövlig målskyttemässigt, men som i övrigt jobbar hårt och är riktigt finurlig. Anfallet kompletteras med Adriano, nyförvärv från Porto och Matheus, en snabb kantspringare.

Bragas trupp är bred och man har ett slags grundspel som gör att man i tid och otid kan byta ut halva truppen och ändå lyckas. Kanske kan man under våren behålla sin serieledning och stå för den största skrällen på år och dagar, men er sannolikt är väl att Porto så småningom tuffar förbi och distanserar den lilla uppstickaren från Braga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar