23 april 2009

Ali Daeis efterträdares efterträdare

Team Mellis nye tränare. Emperatore. Kan inte gå fel.
Bild: SvenskaFans.

Är ni tillräckligt hardcore för att ha hängt med ända från början? I den här bloggens begynnelse skrev jag om den gamle storspelaren Ali Daei, och hur det kom sig att han inte längre var förbundskapten för Iran. Det har runnit en hel del oljesmutsigt vatten under broarna sedan dess.

Mohammad Mayelikohan tog över sysslan, samtidigt som han fortfarande hade hand om sitt klubblag Saipa i den iranska högstaligan. 56 år gammal hade han redan hunnit med en sejour i Team Melli, som landslaget kallas, mellan 1995-1997. Han hann bland annat med att föra Iran till en tredjeplats i AFC Asian Cup - ett mästerskap där även Ali Daei ledde laget framåt, men då i form av ostoppbar målskytt.

Tycker ni två år var lite väl lite tid som förbundskapten för ett landslag? Well, den här gången fick det räcka med två veckor. Första gången fick Mayelikohan sparken på grund av ett svagt VM-kval. Nu han hann inte ens ta ut en trupp. Men förbundet står utan skuld i alla fall.

Efter att Mayelikohan likt Pepe, fast på ett mer kultiverat sätt, gått hårt åt det iranska laget Esthegal och alla tänkbara förknippade med klubben i ett brev, så satte genast samvetskvalen, precis som hos Pepe, in direkt och efter en rätt hård rannsakning av sig själv kom Mayelikohan fram till att han inte var värdig posten som Team Mellis tränare. Avskedsansökan lämnades in, accepterades, och femton dagar efter att Mohammed Mayelikhon anställdes som Irans förbundskapten står Team Melli utan ledare igen.

In på scenen: Afshin Ghotbi, en i USA utbildad ingenjör som sett och lärt under Guus Hiddink när Sydkorea tog en hel värld, och sina egna medborgare, med storm i VM 2002. Afshin fortsatte som assisterande i Sydkorea över 2006, och efter det ledde han iranska Persepolis till en fin ligatitel under sin första säsong i klubben. Smeknamn: Emperatore.
Jag tycker det räcker här.
Det ser helt enkelt lovande ut för Iran. Och i VM-kvalet har man kvar att möta ett eller två lag som Ghotbi känner rätt väl, nämligen: Förenade Arabemiraten, Nordkorea och - ni gissade det - Sydkorea.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar