16 april 2009

UEFA CUP

...som det så slagkraftigt står i vitt på blått alldeles ovanför mittlinjen på UEFA CUP-arenorna.

Ikväll var det kvartsfinaler, match två av två, och även om det var nära på några håll, så blev det inga skrällar till slut.

Dynamo Kiev gjorde processen kort med Paris Saint-Germain när man efter 0-0 i Paris nu gick upp till 2-0 på 16 minuter hemma i Ukraina, och i andra halvlek föll även 3-0. PSG, med Giuly och Rothen på bänken till en början, lyckades inte få hål på Kiev och Frankrike fick en dålig start på kvällen.

I nordöstra Italien hade Udinese ett knepigt 1-3 underläge att hämta upp mot Werder Bremen, men skötte uppgiften lysande. I en halvlek. Tack vare Inler och Quagliarella gick man till vila med just en 3-1 ledning, men i andra halvlek lyckades WB dra nytta av att hemmalaget totalt slagit av på takten, och satte både 3-2 och 3-3. Sista målet pangades in av Claudio Pizarro på en hörna - som man fått efter att Handanovic i Udinesemålet räddat en straff av Diego. Ödets ironi.

Det skulle bli en gulblå kväll i Europa. Ukrainas andra lag kvar i turneringen, Shakhtar Donetsk, Kievs största rivaler, hade 2-1 att gå på från första mötet med Marseille, PSG:s största rivaler. Hemma som borta - det spelar ingen roll, tänkte ukrainarna, och gick in och vann med 2-1 på Stade Velodrome efter ett sent, sent mål av Luiz Adriano och fullbordade därmed den icke-officiella operationen "sätt Ukraina på fotbollskartan en gång för alla".

Det skulle bli en svartgulröd kväll i Europa. Tysklands andra lag kvar i turneringen, Hamburg, hade likt sina landsmän Werder Bremen 3-1 att gå på från hemmamötet. Och det började bra mot Manchester City. Paolo Guerrero gav HSV ledningen efter 12 minuter och det hela kändes väldigt ospännande. Men 5 minuter senare slog Elano in en straff och direkt i andra halvlek kom 2-1 från Caicedo. Sen prickade Elano stolpen med en frispark och Richard Dunne åkte ut efter två gula. Nej, i slutändan var det inte Citys kväll, utan de hel-tysk-ukrainska semifinalerna är ett intressant faktum.

Och på tal om Hamburg, inte bara för att mina kollega nedan skrivit om look-a-like-regler.