03 april 2009

Allsvensk special, del 2

Thomas Olsson gör sig redo inför att bära IFK Göteborgs titeldrömmar på sina axlar. Bild: FotbollsExpressen.

På lördag sätter det igång igen. Le Allsvenskan, om man vill få den att låta mer sexig. Hela svenska folket skrattar åt den låga kvalitéen på och utanför planen, men när det väl är match skiter känslorna i det. Vi fastar på Fredriksskans, Söderstadion, Gamla Ullevi eller allt vad dom heter varannan helg för att heja, gråta, skrika, sjunga, bua och hoppa fram ens lag till seger.

Vi delar upp det såhär; igår listades 5 floppar och 5 tränare (scrolla förbi detta inlägg för att läsa), idag bjuder vi på ytterligare två fem-i-topp-listor, och imorgon lördag kommer sluttabell (märk att ordet "tippad" saknas, då J&J alltid har rätt). Ska vi ta vid där vi slutade?

De fem genombrotten (FM-fantastsernas del)


1. Abiola Dauda (Kalmar FF)
Inte direkt startelvespelare förra säsongen, och frågan är om han får så mycket mer speltid per match i år. Hur som helst, de som förra året missade att Dauda snarast möjligt måste skaffa sig ett svenskt pass lär bli uppmärksamma på Daudas talang i år. Snabb, rätt stark i kroppen, och gör mål på allt. Kalmar har Allsvenskans bästa bänkspelare.

2. Ricardo (Malmö FF)
Malmö värvar från Brasilianska högstaligan. Ricardo är kort till växten men sägs ha både snabbheten och tekniken för att kunna hota motståndarna från sin plats som vänsterback. Känns helt enkelt som en succé.

3. Saihou Jagne (AIK)
Fick en hel del speltid redan förra säsongen, men ett AIK i kaos är inte en bra plats att blomma ut på. I år är det nytt och fräscht som gäller i Solna och Jagne lär med sin oerhörda snabbhet och fina teknik kunna få lite fler chanser i år att visa upp sig. Borde fungera perfekt bredvid tanken Obolo.

4. Emra Tahirovic (Örebro SK)
Har redan hunnit med en proffssväng ute i Europa där både Lille och Zürich avklarats. Tillbaka där det började nu. ÖSK har något spännande på gång och Emra Tahirovic kan bidra med en exotisk kombination av storlek och teknik.

5. Rasmus Jönsson (Helsingborgs IF)
Kom fram förra säsongen. En av HIFs många egna produkter i laget, och kanske den största talangen av de alla. Med Henke bredvid sig lär den långe Rasmus kunna levla ytterligare nivåer i år i ett starkt Helsingborg.

Nära: Pär Eriksson (GAIS), Jakob Johansson (IFK Göteborg)


De fem nyckelspelarna (den självklara delen)

1. Henrik Larsson (Helsingborgs IF)
Jag tycker det är svårt att inte sätta Henke som etta. Allsvenskans bäste spelare. Från sin position som släpande forward är han hela skillnaden mellan ett HIF som kan vara med och utmana om SM-guldet, och ett HIF som förlorar ungefär lika många matcher som man vinner.

2. Louay Chanko (Hammarby IF)
Hammarbys överlägset bästa spelare, bara Shaaban kan hota. Spindeln i nätet och mannen som får saker att hända i ett hyfsat passningsskickligt lag där skönlir som vanligt är prio ett. Utan Chanko blir det en smärre bottenstrid som Bajen har att se fram emot.

3. Hans Berggren (Gefle IF)
Alltid pålitlig målskytt. Gefle behöver all klass och kvalitet man kan få, och Berggren garanterar ett visst antal poäng och mål varje säsong.

4. Thomas Olsson (IFK Göteborg)
Undertecknad bodde i Göteborg under hösten, och hade nöjet att se Thomas Olsson leka mittfältsmotor ett par gånger. Navet i blåvitts spelmaskin och håller med sin kompletta spelstil en nyckelroll i IFKs jakt på SM-guldet.

5. Marcus Allbäck (Örgryte IS)
Fantastisk spelare med ett enormt ÖIS-hjärta. Kommer att kriga och slita och kämpa tills benen ramlar av, för att föra upp ÖIS på säker mark i tabellen. Är han Sveriges bästa avslutare under 2000-talet? Möjligt. Och än är det inte över.

Nära: Henrik Rydström (Kalmar FF), Anders Svensson (Elfsborgs IF)

/JJ

Kan mannen med det fina förnamnet vara mer än snygg den här säsongen? Bild: Expressen

De fem genombrotten (FM-fantastsernas del)

1. Rasmus Elm (Kalmar FF)
Genombrott och genombrott, Rasmus har redan flera bra allsvenska säsonger bakom sig men det är i år han kommer att dominera. Spelsinnet, tekniken, attityden och tillslaget är redan där, nu ska allting stämma för honom så att han kan lira i La Liga eller Serie A till hösten.

2. Kevin Walker (AIK)
Lillebror Walker gjorde en fin avslutning på förra säsongen, och när konkurrenterna är gamla (Tjernström), usla (Ortiz) eller enormt usla (Djordic) krävs det att någon kliver fram, och jag tror att Kevin gör det. Han känns som en genuint bra fotbollspelare som kan gå långt i karriären, och kanske är genombrottsåret redan i år? Tyvärr får vi inte se honom de första omgångarna på grund av en blodförgiftning, men efter det lär han vara ordinarie.

3. Anel Raskaj (Halmstad BK)
En av Halmstads största talanger någonsin, vilket säger en del. Precis som Walker och RElm är han bra på det tekniska planet, om än lite slö. Kan han bli lite kvickare och göra några fler mål kan det bli ett riktigt intressant år för Anel, som förhoppningsvis skaffar svenskt pass snarast möjligt.

4. Vinicius (Häcken)
Överraskningen på listan, men han har öst in mål på försäsongen och kommer få många minuter i Häckens anfall då Paulinho är skadedrabbad och Ranegie... Well, jag skulle inte sätta mitt liv på att han vinner skytteligan. Storväxt för att vara brasse.

5. Johan Mårtensson (GAIS)
Gick från de lägre divisionerna till ordinarie i Allsvenskan på bara någon månad förra året. Nu har han fått en Allsvensk försäsong i benen, och då kan det bli än mer intressant att skåda in U-21 landslagsmannen.

Nära: Michael Almebäck (Örebro SK), Erik Lund (IFK Göteborg)

De fem nyckelspelarna (den självklara delen)

1. Joel Johansson/Denni Avdic/James Keene (Elfsborg)
Tre i en smäll, det har inte hänt sedan Caroline Gynning var ute senast. Anledningen till att jag skriver tre är att Elfsborg måste ha en målskytt om de ska vinna Allsvenskan, annars är chanserna till att man gör det mycket små. Det är upp till bevis för alla tre.

2. Marcus Allbäck (Örgryte)
Precis som i Elfsborgs fall krävs det att en anfallare, i detta fallet Allbäck, har en enormt bra säsong för att Örgryte ska ha chans till att spela i Allsvenskan även 2010. Mittfältet med undantag för Zavadil är under all kritik och defensiven är väl inte heller top notch. Allbäck måste springa som en idiot och göra sitt livs målsäsong.

3. Jonas Sandqvist (Malmö FF)
Sista chansen för Jonas att bevisa att han är värdig att hålla till i ett lag som Malmö FF. Förra säsongen var katastrofal, och inte har han någon bättre backlinje framför sig den här säsongen. Lyckas han dock hitta formen kan det bli en topp-placering för MFF.

4. Lollo Chanko (Hammarby)
Stackars Lollo är kanske den enda riktiga klassliraren i Bajen tillsammans med Charlie Davies. Han måste både hålla ihop mittfältet och göra en del frisparksmål för att Bajen ska klara sig den här säsongen. Det känns dock som att om det är någon som ska klara av det, så är det Lollo.

5. Ivan Obolo (AIK)
AIKs argentinska Zlatan är inte någon personlig favorit, men detta ständiga tjatet om hur jävla viktig han är måste ju stämma någonstans...

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar