11 april 2009

Sagan om Sassuolo

Zampagna är fortfarande en av landets mest intressanta anfallare. Bild: Calcio-on-line

Vad är det som gör att puttenuttelag kan nå framgångar i närheten av lag som har oändligt mycket mer resurser (=pengar) än dom själva? I Sverige har vi bra exempel i bland annat Kalmar FF och Gefle, men går man ner i Italien hittar man en klubb som är än mer imponerande. US Sassuolo Calcio firar snart hundraårsjubileum, men förutom en suspekt Serie B-säsong på 40-talet (mer om det i slutet) har laget enbart spelat i de lägre divisionerna. Man kan visserligen skryta med att man fostrade Gianni Munari, en numera rätt hygglig Serie A-mittfältare som lirar i Lecce, men det är väl ungefär det dom har att komma med fram tills för ett par år sedan.

Förra året var det Pisa som var nykomlingslaget som var nära uppflyttning till Serie A direkt. Man misslyckades dock. I år ser det alltså istället ut som att Sassuolo kan vara med på samma sätt. Fyra poäng till uppflyttningsplats, men med en match mindre spelad och den är mot nästjumbon Avellino. Vilka är Sassuolo?

Som tidigare nämnt var man i de lägre divisionerna under flera år, men kom upp i Serie C1 år 2006. Man valde då att göra en ganska saftig satsning mot att etablera sig i de högre divisionerna, och efter en mellansäsong första året valde man att ta in Massimiliano Allegri som ny tränare. Visserligen en rätt orutinerad herre som bara hade haft tre år på tränarbänken utan någon större framgång, men han hade en rätt hygglig spelarkarriär bakom sig. Det blev succé direkt, uppflyttning till Serie B i somras och allt var frid och fröjd, tyvärr tappade man dock Allegri till Serie A-laget Cagliari och ny tränare blev Andrea Mandorlini, som även var en bra spelare men inte lika framgångsrik på tränarbänken. Samtidigt bytte man även arena till Modenas hemmaarena Stadio Alberto Braglia (Sassuolo ligger mellan Parma och Modena uppe i norra Italien) som tar lite drygt 20 000 åskådare jämfört med Sassuolos egna, Stadio Enzo Ricci, som tar 4 000. Lite dåligt för en stad som rymmer ungefär 40 000 invånare kan tyckas, men sedan har inte heller fotbollen varit speciellt stor i staden.

Under sommaren ville man satsa ännu hårdare mot sitt etablisemang i fotbollens finrum. In kom bland annat genuint bra spelare som Zampagna, Rea, Andreolli och Poli samtidigt som man fick behålla nyckelspelarna. Man ledde ligan med över 10 poäng ett tag under hösten, och trots att man har tappat en hel del sedan dess kan man inte låta bli att beundras av det här laget, som antagligen kommit bli uppskrivet a lá Hoffenheim i media om de skulle nå Serie A till nästa säsong.

Några av spelarna i laget är;

Riccardo Zampagna
Kringflackande anfallare som blir 35 år iår. Brukar bju på en del fantastiska mål, men också många usla matcher. Lagets bästa målskytt med sina 10 mål. Storrökare.

Andy Selva
Även han en anfallare som dock får knapert med speltid i år, blott fyra inhopp har det blivit. Dock San Marinos absolut största stjärna genom tiderna och en erkänd målskytt i de lägre divisionerna. En riktig målskytt.

Daniele Martinetti
Yttligare en anfallare, som var lagets dyraste spelare genom tiderna när han köptes för €600 000 i januari. Dåligt med speltid, men har ändå gjort två mål. Romafostrad.

Angelo Rea
Succéförsvarare som jagas av många klubbar. En av få Serie B-spelare som Lippi håller ögonen på. Lär spela i Serie A nästa säsong, oavsett om Sassuolo går upp eller inte.

Andrea Poli
Ung innermittfältare som fått blomma ut i år. God målskytt och bra passningsspel. Lånad från Sampdoria.

Emiliano Salvetti
35-årig mittfältare som gör ett enormt bra arbete på mittfältet. Är numera defensivt lagd, men gjorde en säsong 18 mål (!) från sin mittfältsposition, dock var det i Cesena.

Marco Andreolli
Har spelat för både Roma och Inter, men är fotfarande ung och en av lagets bästa spelare. Försvarsgiganten har gjort många U-21 landskamper och frågan är om Sassuolo kan behålla honom? Bara på lån från Roma.

Jag skulle även berätta lite om den suspekta Serie B-säsongen på 40-talet. Det var året som kriget slutade, och det fanns inget riktigt seriesystem. Därför gjordes det regionala mästerskap som kallades för Serie B Alta Italia och innehöll lag från både Serie B och Serie C1. Det var dock det närmsta Serie B Sassuolo kommit innan den här säsongen.

Det var allt om Sassuolo för den här gången. Själv har jag aldrig haft möjlighet att se dom, men fortsätter dom såhär lär det bli att man försöker leta upp någon hopplöst usel kinesisk stream för att få sig en uppfattning om laget, men rent bakgrundsmässigt låter dom mycket intressanta.

Heja de små!

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar