09 april 2009

Hur många 40-åringar dominerar i det engelska ligasystemet?

Hur länge orkar han brottas? Bild: SvenskaFans

Gammal är äldst, still going strong, åldern har ingen betydelse. De gamla klyschorna tar aldrig slut för de äldre spelarna, och även om snittåldern i Serie A är en bra bit över 50 år funkar det inte alls på samma sätt i England. De äldre spelarna har sällan styrkan och tempot som krävs för att spela i de engelska lagen, och detta leder till att utespelarna lägger av i åldern 33-35 år. Det finns dock undantag, och ett av dom är Paul Furlong.

Född i London, men började kicka boll i Enfield, en klubb utanför det engelska proffsseriesystemet. Han blev därifrån uttagen till det engelska amatörlandslaget, och tack vare sina mål både i amatörlandslaget och i Enfield fick Coventry upp ögonen för honom. Han var då ändå inte någon yngling, 23 år till åldern, och trots mycket speltid kunde han inte omvandla speltid till mål, och det var då Watford högg honom. Det var ett av deras största klipp någonsin, han såldes vidare till storklubben Chelsea för över £2 miljoner bara ett år senare. Klubben gjorde sig av med stortalangen Neil Shipperley bara för att göra plats åt Paul, som dock inte fick till det första året. Andra året blev bättre, men då klubben hade tillgång till spelare som Zola och Mark Hughes till anfallet valde man att dumpa Paul, som då blev klassad som "Talangen som aldrig kommer blomma ut".

Brums såg samma potential som Chelsea gjorde en gång i tiden, och valde att värva loss honom. Han var där under en sexårsperiod och var en skyttekung de första tre åren, men sedan spökade en skada och han blev utlånad lite här och var. Han spenderade bland annat två omgångar på lån til QPR, som till slut värvade loss honom när kontraktet med Birmingham tog slut. Över 150 matcher och fem år senare valde QPR att inte förlänga hans kontrakt, de flesta 39-åringar hade valt att lägga skorna på hyllan och tacka för sig. Icke Paul. Ett år i Luton, som gick rätt hyfsat, följdes upp av att Southend tog honom på ett ett-årskontrakt i somras, tänkt att ersätta den gamle Bermuda- och Cityspelaren Shaun Goater. För första gången på länge var han dock helt utanför tränarens tankar, och i januari lånades han ut till Barnet, som gick katastrof i ligan. Han har dock sprattlat till rejält under lånetiden, och 8 mål, assist och bra targetspel har lett till att Barnet nu ligger på rätt säker mark igen.

Han blir 41 år till hösten, men Barnet ser inga problem med att erbjuda honom ett nytt ett-årskontakt i sommar om allt fortsätter som det ska. Först ska dock Paul Furlong nå upp till 200 ligamål i karriären och säkra League 2-spel för Barnet. Paul har redan gjort 199 ligamål och Barnet ligger 10 poäng från nedflyttning, så det ser ljust ut för Chelseas bortglömda talang. Vem vet, kanske Mr. Capello ringer om det blir anfallskris? Furlong är väl en av de bästa engelska anfallarna som inte har fått chansen i landslaget på senare år.

Heja di gamle!

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar