01 april 2009

Die Knappen har problem, del 2

Jermaine Jones kommer bli en nyckelspelare de kommande åren. Bild: wlcup.com

Del 1

Bara dagar efter Müllers avsked fick även Rutten sparken. Först blev kontraktet förkortat, för att bara timmar senare bli rivet helt och hållet. Ersättarna? Mulder och Büskens. Jepp, samma män som tog över för nästan exakt ett år sedan efter sparkade Slomka. Det är dock troligt att någon annan tar över till sommaren, men det är osäkert vem. De första namnen som nämndes var Skibbe, Daum och Rijkaard, sedan kom det fram att Bilic fått erbjudande att ta över, men han sa nej.

Ersättaren till Müller är inte heller klar. Holländaren Huub Stevens tränade laget under många år, är för närvarandet arbetslös och har uttryckt intresse för jobbet, men ännu är det inte klart hur Schalke svarar på flörten. Moralkärringarna (i brist på bättre ord) skriker högt då mannen som är symbolen för de rika, de snuskiga, idioterna, Lehmanns motståndare och allt det är den mest troliga kandidaten. Oliver Kahn. Smaka på det. En person går direkt från målet i Bayern Munchen till styrelserummet i Schalke. I England hade han nog blivit halshuggen. Även Frankfurts Bruchhagen är lite småintressant, men han vill stanna. Schalke själva har gått ut med att det finns fyra tillfrågade kandidater, så om vi antar att de här tre har fått frågan (det är bekräftat att iallafall Kahn blivit kontaktad) så är det en kandidat kvar, och vem kan det vara? Ingen aning. Det snackas om Armin Veh (före detta Stuttgarttränaren), Frank Arnesen från Chelsea, Rolf Rüssmann (tidigare sportchef i Schalke på 80-talet), Andreas Möller (före detta landslagsman och Schalkespelare), nämnde Marc Wilmots och Matthias Sammer som lirade i Dortmund. Dessutom snackas det lite om en comeback för Rudi Assauer, som tidigare hade posten och var mycket framgångsrik, men det är inte troligt. Dock hade det varit en enormt stor sak, då Assauer är fantastiskt cool.

Hur ser framtiden ut då? Man har tid att hitta en ny tränare, en ny sportchef kommer att anlända, i sommar kommer yttligare två tonåringar vid namn Jan Moravek (tjeckisk playmaker) och Nicolas Mezquida (uruguayansk anfallare), snittåldern i nästa års trupp kommer att hamna på runt 24 år om man räknar med värvningarna och inga försäljningar (med undantag för Fährmann, som redan flyttat). Arsenalwho? Dessutom sitter Gazprom med fina pengar, och spelare som Neuer, Höwedes, Farfan, Rakitic, Rafinha, Kuranyi, Jones och Westermann är tillräckligt bra för startelvan i ett topplag i Bundesliga. De två sistnämnda har dessutom skrivit på nya kontrakt till 2014, det tyder på att laget vill satsa hårt de kommande säsongerna.

Troligt scenario; Kahn blir ny sportchef, Mulder-Büskens får basa över laget resten av säsongen för att sedan ersättas med Skibbe eller Daum. Rutten får sköta sina blomland i PSV istället och han lär ta med sig Engelaar, och Schalke fortsätter att leta fynd(/floppar) på den sydamerikanska marknaden samtidigt som de unga tyska spelarna tvingas dra upp klubben ur skiten. Som vanligt, med andra ord. Klubben missköts å det grövsta, är det någon tillfällighet att deras forna tränare Ragnick är succémannen bakom Hoffenheim och att Özil, Boenisch, Baumjohann, Hoogland och Bungert är några av de mest lovande spelarna inom tysk fotboll, spelare som Schalke släppte frivilligt för ganska lite pengar?

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar