18 april 2009

Tappar Sivasspor?

Har Sivasspor bollarna till att ta guldet? Bild: aycu32

Den turkiska ligan står inte högt i kurs i Sverige, trots en del svenska lirare som Kennet Andersson, Roger Ljung, Christian Järdler och de lite mer aktuella Linderoth, Risp och Zengin spelar/har spelat där. Förutom svenskarna så borde läktarkulturen locka lite tillsammans med att landet ståtar med ett av världens största derbyn, men det är väl kanske så att svenskar inte känner lika mycket gemensamt med Turkiet som man gör med till exempel England, Tyskland och Holland. Nåväl, toppstriden i Turkiet brukar oftast handla om Galatasaray och Fenerbahce, förutom när Besiktas vill vara med och leka lite. Inte i år.

Inför helgens omgång låg Fenerbahce fyra och Galatasaray femma. Att Trabzonspor och Besiktas, de enda två lagen förutom de två nämda en svensk supporter kanske hade kunnat komma på, ligger före är kanske inte jättekonstigt, däremot hade nog inget listat ut vem som toppar tabellen; Sivasspor. Laget, som gjorde sin första säsong i förstadivisionen så sent som 2005/2006, har knipit topp-placering efter topp-placering de senaste åren, men har inte riktigt fastnat i den absoluta toppen förrän i år.

Laget började den här säsongen mycket starkt och har legat i toppen av ligan hela säsongen, och trots en svacka med enbart fem vinster på de elva senaste matcherna ligger man fortfarande etta, även om Besiktas kan gå om ifall de slår Bursaspor imorgon. Lagets tränare är den förre landslagsspelaren Bülent Uygun, som faktiskt gör sitt första jobb som tränare. Med tanke på de placeringarna han har tagit med laget (7:a första säsongen, 4:a ifjol) är det inte konstigt att han hyllas. Han har fått arbeta med små medel, och bland annat har han hittat en skyttekung i Mehmet Yildiz som numera är lagkapten och landslagsspelare. Han blev fostrad i klubben men hade svårt att lyckas - fram tills Uygun blev tränare. Även Hayrettin Yerlikaya är Sivassporfostrad och en duktig fotbollsspelare. Några för oss svenskar kända spelare finns inte direkt, brassebacken Bilica lirare i Serie A några år och Hervé Tum var en duglig Ligue 1-anfallare, men truppen domineras av turkar kryddat med några mindre kända afrikaner, ett par halvtyskar och ett par brassar.

Skulle Sivasspor vinna ligan blir det första gången på 25 år ett lag utanför Istanbuls stadsgränser vinner högstaligan. Då var det Trabzonspor, trean i ligan, som gjorde det. Först nu blir det återigen en duell mellan storstad och småort. Varken Sivas eller Trabzon är speciellt små städer, men dom platsar inte ens på topp-30 listan över de största städerna i landet. Så, hur blir det, ska 12-miljonersstaden Istanbul hålla kvar vid trenden eller kan den turkiska landsbygden slå tillbaka? Visst låter det litegrann som ett visst annat land? Inte blir det bättre av att fjolårets Allsvenska vinnare, Kalmar FF, knappt förlorade en poäng på hemmaaplan förra året, samma sak är det nämligen med Sivasspor som fortfarande har en nolla i förlustkolumnen när det kommer till hemmaspelet. Dessutom är det bara fruktansvärt tråkiga Kayserispor som har släppt in färre mål i ligan, och Sivasspor ligger såklart rätt högt upp när det kommer till antal gjorda mål, bara de tre stora Istanbullagen har gjort fler.

Förutsättningarna inför slutspurten, då 6 omgångar återstår (Besiktas och Galatasaray ligger en match efter).

Tabell

Klubb - Poäng - Målskillnad
1. Sivasspor - 57 - +24
2. Besiktas - 55 - +22
3. Trabzonspor - 53 - +15
4. Fenerbahce - 48 - +20
5. Galatasaray - 48 - +17

Intressanta återstående matcher

Sivasspor vs. Galatasaray
Besiktas vs. Fenerbahce
Besiktas vs. Galatasaray
Trabzonspor vs. Fenerbahce

De två stora Istanbullagen har därmed rätt goda förutsättningar för att vara med och avgöra årets upplaga av Süper Lig, även om de själva säkerligen hade velat vara med och slåss i toppen. Det har faktiskt aldrig tidigare hänt att både Fenerbahce och Galatasaray slutat utanför topp-3, och skulle Sivasspor vinna skulle man vara blott det femte laget genom tiderna som gör det. Vi klagar på att Allsvenskan är för jämn där väldigt många lag kan vinna, samma problem har man knappast i Turkiet med andra ord.

Den goda PLS-bloggen vill såklart också kommentera Sivasspor, även fast man kanske inte gör det på det mest positiva sättet. Läsvärd artikel, dock.

Vilka jag tror vinner? Ingen aning, det blir antagligen Besiktas då dom ännu inte förlorat en match under 2009. Trabzonspor känns lite för ojämna för att vinna, och då Besiktas har mycket klass framförallt defensivt går jag på det gamla ordspråket "Bra offensiv vinner matcher, bra defensiv vinner titlar". Sivasspor? En rolig uppstickare så länge det varade, men jag tror inte dom håller riktigt ända ut. Dom får gärna bevisa mig motsatsen dock.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar