07 april 2009

Vad hände med alla Maiers?

Kahn är saknad - men hur länge till? Bild: Bundesligamannschaften.de

Tyskarna är kända för några saker inom fotbollens värld. Spelare med få hjärnceller, enormt bra läktarkultur, landslaget som är en brutal lagmaskin - och sedan målvakterna. Sepp Maier är en av de bästa målvakterna som någonsin funnits, Harald Schumachers attack mot Battiston pratas det fortfarande om och dispyten mellan Kahn och Lehmann var uppblåst som ett krig som Lehmann vann får man väl ändå säga. Tyskland saknar dock i skrivande stund en målvakt som är en av världens bästa, men det är bara en tidsfråga innan dom har flera stycken. Man får komma ihåg att mellan Toni Schumacher och Kahn hade inte Tyskland någon top notch-målvakt, Illgner och Köpke var bra men inte riktigt "där", och även om man vann samt kom tvåa i EM med de bägge målvakterna så gick man "bara" till kvartsfinal i de bägge VM-turneringarna. Med Kahn i mål blev det direktutslagningar i EM, men både silver och brons i VM-sammanhang.

Vem ska ersätta Lehmann och Kahn i framtiden då? René Adler (Leverkusen) och Manuel Neuer (Schalke) är två kända målvakter som de flesta vet är riktigt lovande, även om ingen av dom fått en ärlig chans i A-landslaget än. Istället är det up-up-and-down Wiese och den Bundesligadominerande Enke som är Löws förstaalternativ. Som vanligt har Tyskland enormt många alternativ, här är de flesta;

Robert Enke (Hannover 96, 31 år)
Var inte sig lik i varken Spanien eller Turkiet, men sedan han återvände till Tyskland 2004 har han ständigt varit en av ligans absolut bästa målvakter, inte en enda säsong med över 3 i snittbetyg i Kicker och det är helt fantastiskt bra i en klubb som Hannover.

Tim Wiese (Werder Bremen, 27 år)
Har många bra säsonger bakom sig, både i Kaiserslautern och Bremen, men han har aldrig varit och nosat på den yppersta eliten.

Manuel Neuer (Schalke, 23 år)
Fantastisk debutsäsong, lite mer medioker andrasäsong men har nu skärpt till sig. Frågan är hur länge han blir kvar i Bundesliga? Har spelat i klubben sedan fem års ålder och stod själv i klacken under många år. Lär vara U-21 landslagets förstemålvakt under EM i Sverige i sommar.

René Adler (Leverkusen, 24 år)
Efter två fantastiska säsonger går han nu inte riktigt att känna igen i Leverkusen, kanske också därför han inte är andremålvakt i landslaget längre. Blandar och ger lite för mycket fortfarande.

Timo Hildebrand (Hoffenheim, 30 år)
30 år och fortfarande lovande, Hildebrand hade nog hoppats på något annat när han slog igenom i Stuttgart. Har inte öppnat perfekt i Hoffenheim, och är nog rätt långt ifrån landslaget just nu, men större under har skett än att en så kvalitetsfylld målvakt blivit uttagen i ett tyskt landslag.

Dennis Eilhoff (Bielefeld, 27 år)
Var synonymt med 2. Bundesligas bästa målvakt i Koblenz, fram till han bytte tillbaka till Bielefeld i somras. Kan vara årets överraskning bland målvakterna. Började säsongen tungt, men har verkligen spelat upp sig.

Roman Weidenfeller (Dortmund, 28 år)
Alla CM 01/02-spelande figurer trodde nog på en större karriär för Roman, men skadorna har satt stopp för det. Har en bit kvar tills han är lika dominant som han var under ett par säsonger i början av 2000-talet, men är en joker.

Michael Rensing (Bayern Munchen, 25 år)
Är man förstemålvakt i Bayern vet landslagsscouterna vem du är, tyvärr har inte Rensing lyckats ersätta Kahn på det sättet man först trodde. På grund av hans längd har han stora problem i luftrummet, och han är (ännu) inte tillräckligt bra för att vara startmaterial i en sådan stor klubb, men i framtiden kanske.

Frank Rost (Hamburg, 35 år)
När han blev bänkad i Schalke till förmån för Neuer trodde många att hans karriär var slut, men han har fått nytt liv i Hamburg. Ingen framtidsspelare, men kan komma in vid ett par skador.

Tobias Sippel (Kaiserslautern, 21 år)
Tyskland drabbades av Sippelfeber förra året när denna yngling slog sig in som förstemålvakt. Började den här säsongen lite tyngre och blev petad, men verkar nu få en ny chans då han har startat de senaste matcherna. Troligen i Bundesliga inom något år.

Ralf Fährmann (Schalke, 20 år)
Jag kanske är lite färgad här, men de få gångerna Fährmann har fått chansen har han verkligen tagit dom. Spelar i Frankfurt nästa säsong och lär där vara förstemålvakt, han kan gå hur långt som helst. Och för er som läste min Schalkeartikel förstår ni att Schalke släpper honom gratis, han är ju trots allt en stor talang...

Har jag glömt någon? Pröll? Njä.

Personligen tror jag att Neuer och Adler är landslagets framtida målvakter, och att Sippel kommer få stå på tillväxt under dom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar