05 april 2009

Waleslagen delade obroderligt på poängen

Supertalangen Joe Allen fick inte sista orden i dagens stora drabbning. Bild: Teamtalk

I skuggan av den allsvenska premiären, mål av Freddie och damfotbollen var det stora grejer på gång i Wales. Wales två största klubbar, Cardiff och Swansea, mötte varandra i en match som betydde så oerhört mycket. Cardiff behövde vinna för att inte tappa sin slutspelsplats, Swansea behövde vinna för att inte tappa mark till slutspelsplatsen. Ninian Park var spelplatsen och hundratals poliser hade tillkallats för att hålla ordning på saker och ting.

Nåväl, matchen lirades som sagt på Cardiffs hemmaarena Ninian Park och det gillade nog Cardiff, de två senaste mötena lagen emellan på Swanseas hemmaplan hade lett till utvisning bägge gångerna för McPhail, men han fick starta idag trots det.

Han var dock inte den enda på plan, utan det kryllade med bekantingar. I skadade Enckelmans frånvaro (ni kommer ihåg honom? Mannen som släppte in Mellbergs inkast) fick forne Arsenalkeepern Stuart Taylor chansen i Cardiffs mål, och till sin hjälp hade han bland annat den forne supertalangen Darren Purse, sin gamle Arsenalkamrat Jay Bothroyd, Malmö FF-aktuella Eddie Johnson och Ross McCormack, som målade för Skottland under landslagsveckan. Hos Swansea hade tränaren Martinez registrerat sig som spelare då en mängd lirare var sjuka, men han behövde inte använda sig själv i dagens match. Det var dock sammanlagt fem spanjorer med i truppen (Martinez är ju själv spanjor som bekant) tillsammans med... ja, Swansea är väl inte lika namnkunniga som sina antagonister, enorme holländaren Bodde var skadad och då kan väl hands landsman tillika målvakten Dorus De Vries nämnas, han nobbade just Cardiff för att spela i nykomlingen Swansea.

Matchen då? Jo, Swansea öppnade målprotokollet då fattigmannens Walcott, Nathan Dyer, gav laget ledningen, men det var väl inte helt rättvist. Cardiff var bättre och Chopra hade en boll i stolpen, men det var 0-1 i halvtid, en halvlek som hamnade i skuggan av ett myntkast från Cardiffläktaren mot domaren Dean. Dorus De Vries fick väl priset som halvlekens lirare, utan honom hade nog ett par bollar kunnat hamna i nät. I andra halvlek var det de motsatta, Swansea spelade bra och var nära 2-0 men då lossnade det för Chopra, som kvitterade 10 minuter in i halvleken. Matchen var väl ingen vidare efter det, fram till den 88:e minuten då tonåringen Allen presenterade sig och fick till en bra träff utanför straffområdet, och Swansea såg ut att få med sig alla tre poängen. Allen, Swanseaprodukt, blev förträffligt glad och det blev nästan lite Leadbitter-mot-Arsenal-vibbar-fast-utan-sorg när han sprang upp mot fansen för att fira.

Domaren ville dock förstöra glädje, och när McCormack föll i straffområdet i en 50-50 duell blev det straff för Cardiff. Den fällde McCormack gick själv fram mot straffpunkten och satte den stenhårt vid den vänstra stolproten. 2-2, och det blev även slutresultatet vilket får ses som relativt rättvist.

För Cardiff kan en poäng bli viktig i framtiden, men frågan är hur dyr den poängen är med tanke på myntincidenten. Straffet lär nog "bara" bli böter, och även om deras ekonomi inte är top notch lär dom nog klara av det. Notera även att trots att det var ett derby, kom matchens enda varning i samband med att Joe Allen firade sitt mål. Domaren höll en rätt bra nivå, förutom straffen då, och ska ha en eloge. Mycket tack vare han som det bara blev just en varning. Viktige ytterbacken Rangel utgick skadad, men det såg inte så allvarligt ut.

För Cardiff lever fotfarande drömmen om PL, medan Swansea får spela av säsongen och vara riktigt nöjda med sig själva, för dom har verkligen presterat över förväntan med sin attraktiva fotboll.