24 april 2009

Med Guds hjälp går allt

Vacker på utsidan, lite väl död på insidan - Espanyols vackra hemmaplan Olímpic Luís Companys.
Bild: Spanish-Fiestas.

Runt om i Eurpoa slåss klubbar. En ligatitel, en plats ute i Europa, och den allra mest ångestladdade: att undvika nedflyttning.
Den starka viljan att hänga kvar kan få spelare och ledare att ta till de mest experimentiella metoderna. Som när Parma skrev ett kortvarigt kontrakt med en italiensk komiker för att skapa en bättre harmoni i truppen inför slutspurten av säsongen.
I spanska krisklubben Espanyol har man i år skippat alla mellanhänder och vänt sig direkt till Gud.

För det första håller Espanyol äntligen på att färdigställa en helt ny arena, så man kan flytta ifrån den förvisso exteriört fantastiskt vackra Olympia-arenan till en alldeles ny och fin och kompakt och egen hemmaplan. Färdig: år 2009.

Laget Espanyol började säsongen hyfsat, men har nu i 20 omgångar harvat i bottenträsket. Man vann en match i början av november, och sen följde en herrans massa förluster och oavgjorda tillställningar. Tills det var dags för den svåraste bortamatch man kan spela i världen: Barcelona på Camp Nou. Men den som sa att "ett derby är ett derby", med insinuation att allt kan hända, träffade mitt i prick.

Ivan de la Peña gjorde två mål, och Espanyol tog sin första seger på tre och en halv månad. En fantastisk höjning under en oerhört blek vår. Espanyol klev dock direkt tillbaka in på missade trepoäng-spåret. Lagets tränare, den gamle stjärnbacken Mauricio Pochettino (lagets tredje tränare för säsongen) bestämde sig för att sträcka ut en hand och ett finger mot Gud.

Efter att ha förlorat med 1-0 hemma mot Osasuna var det dags. Pochettino packade iordning, tog med sig sin fru och ett av sina barn och begav sig iväg på en pilgrimsfärd till Motserrat, drygt en mil från Barcelona, för att be Jungfrun av Montserrat om vad som till synes krävs för att rädda Espanyol från nedflyttning: ett mirakel.

Och vad hände? Jo, sedan Pochettinos vandring har Espanyol vunnit tre matcher och spelat en oavgjord, och det hopplösa läget längst ned i tabellen har fått en rejäl ansiktslyftning. Efter 3-0 segern på bortaplan mot Sporting Gijon i torsdags, laget som inte spelar oavgjort och som var Espanyols närmaste lag framför i tabellen, är man bara en pinne från sjuttondeplatsen. Och med tanke på formen och att man redan gått igenom de båda storlagsstroken för säsongen så ser det ljust ut för Barcelonas vitblåa lag. Och då har jag ju inte ens nämnt den kanske största faktorn i Espanyols förvandling...

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar