24 april 2009

Inför El Clásico Capitalino

Santa Fe har tagit efter ordspråket "Är man inte störst i stan får man istället skaffa sig världens största fotbollsflagga". Bild: Intependientesantafe.com

Imorgon natt gäller det att leta upp en halvkass stream på MyP2P, för då är det dags för Colombias och ett av Sydamerikas hetaste derbyn; Santa Fe tar emot Millonarios på El Campin, samma arena som även Millonarios spelar på i normala fall. Trots att inget av lagen har vunnit någon stor titel på mycket, mycket länge tillhör bägge klubbarna de stora i Colombia, då dem är de enda tillsammans med Atlético Nacional som spelat varje säsong i högstadivisionen sedan starten 1948, då förövrigt Santa Fe var vinnarna. Det faktumet plus att bägge lagen har mycket lojala fans har gjort att El Clásico Capitalino (Dvs. Huvudstadsklassikern, ungefär) behållt sin status som landets största derby.

Millonarios är klubben som vunnit ligan allra flest gånger av samtliga colombianska lag, nämligen 13 gånger, men de flesta kom mellan 50- och 70-talet. Nu är verkligheten en helt annan. Så sent som i början av 2000-talet var klubben nära konkurs. Man var ständigt i botten av tabellen och ekonomin var riktigt usel, men man vaknade upp, mycket tack vare anställningen av managern Juan Carlos Osorio, som tidigare höll till i Manchester Citys som konditionstränare. Efter det har det bara gått uppför, och trots en svag inledning på säsongen är det fortfarande många som tror att klubben kommer sluta iallafall på en säker mittenplacering i år vilket är ett steg framåt jämfört med hur det såg ut för bara tio år sedan. Dagens trupp innehåller en hel del profiler som Oscar Cordoba, Ivan Hurtado och FM-favoriten Sherman Cardenas. Man har tre colombianska landslagsspelare i Gerardo Bedoya, Rubén Darío Bustos och Mauricio Ferney Casierra, även om det bara är den förstnämnda som spelar i landslaget frekvent. Laget tränas numera av argentinaren Óscar Héctor Quintabani, som har ett mycket gott rykte i Colombia då han har vunnit den colombianska ligan flera gånger med olika klubbar.

Lite kuriosa kring laget är att man en gång hade en viss Carlos Valderrama i klubben, men ansåg att han var för dålig och släppte honom efter att ha haft honom i ägo bara några månader. Man gjorde dock en rätt okey affär i början av 50-talet när man värvade in Alfedo Di Stéfano, som spelade fyra säsonger i klubben innan han köptes loss av självaste Real Madrid. Di Stéfano gjorde 88 mål på 102 försök i den blåvita tröjan. En annan argentinare med landslagsmeriter, Amadeo Carizzo som var mest känd för att han var den första som bar målvaktshandskar, tillhörde också klubben fast det var lite senare, i slutet av 60-talet närmare bestämt.

Millonarios troliga startelva i morgondagens derby: José Fernando Cuadrado; Rubén Darío Bustos, Iván Hurtado, Efraín Cortés, Alex Díaz; Rafael Robayo, Gerardo Bedoya, Elkin Blanco, Jonathan Estrada; Víctor Salazar y Carmelo Valencia.

Precis som Millonarios är Santa Fe ett gammalt storlag som vann sin senaste titel på 70-talet, men man har lyckats behålla sin "fanbase" mycket tack vare att supporterskapet fortsätter nedåt i generationerna i familjerna. Om Santa Fe finns det inte lika mycket rolig historik att plocka fram, men i början av 50-talet värvade man in två britter till laget; Neil Franklin från Everton och Charlie Mitten från Manchester United. Millonarios ville inte vara sämre dem utan värvade istället in Billy Higgins från Everton och Bobby Flavell från Hearts. Detta såg man allvarligt på i England på 50-talet, Franklin förlorade sin landslagsplats och samtliga spelare stängdes av från engelsk ligafotboll på obestämd tid. Ingen av spelarna blev dock långvariga i Colombia, utan flyttade alla tillbaka till England inom ett år. Notera dock att Franklins lön gick från £20 pund i veckan (£1000/år), vilket var lönetaket i England på den tiden, till £5000/år plus £35 i vinstbonus när han bytte till Santa Fe. Avstängningarna för spelarna upphävdes 1951 när alla hade återvändit. Charlie Mitten hade ett erbjudande från Real Madrid, men återvände till England på grund av sin fru och hamnade till slut i Fulham av alla lag. Real Madrid satsade istället på Alfredo Di Stefano några år senare och resten är, som de säger, historia.

Dagens Santa Fe tränas av Gabriel Jaime Gómez, en förre detta colombiansk landslagsman, och säsongen har börjat helt okej då man ligger på en mitteplacering. Han har visserligen de colombianska landslagsmännen Francisco Nájera, Agustín Julio och Yulian Anchico tillsammans med några chilerna och argentinare till sitt förfogande, men laget tappade i vintras sin skyttekung César Valoyes till den mexikanska ligan samtidigt som som duon Toloza-Arizala som gick till Deportivo Pereira.

Jag har inte hittat Santa Fes startelva till matchen, men såhär startade man senast (förlust mot Tolima med 0-2): Agustín Julio; Francisco Nájera, Francisco Delgado, Andres F. Gonzalez, Alejandro Bernal; Maximiliano Flotta, Mario González, Yulian Anchico, Omar Pérez, Julio Brian Gutierrez; José Valencia Arrechea.

Francisco Delgado blev dock utvisad senast, kanske är Daniel Torres en trolig ersättare.

Fakta om El Cláscico Capitalino

Största seger: Millonarios med 6-0 (1952)
Målrikaste match: 7-3 till Santa Fe (1992)
Mesta målskytt: Alfredo Di Stefano (15 med Millonarios) och Miguel Angel Converti (14 med Millonarios, 1 med Santa Fe)
Flest mål i en match: Alfredo Di Stefano och Léider Preciado (3)

Antal matcher: 258
Antal Millonarios-vinster: 101
Antal Millonarios-mål: 398
Antal Santa Fe-vinster: 68
Antal Santa Fe-mål: 322
Antal oavgjorda: 89

De fem senaste mötena

Millonarios - Santa Fe 1-1
Santa Fe - Millonarios 1-1
Millonarios - Santa Fe 0-1
Santa Fe - Millonarios 1-0
Millonarios - Santa Fe 2-0

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar