27 april 2009

Den belgradska dominansen

Partizan, den ena hälften av den belgradska dominanse. Bild: Flickr.com

Precis som i Turkiet är det huvudstaden i Serbien som dominerar klubbfotbollen. Man får gå tillbaka 20 år i tiden för att hitta en seriesegrare utanför Belgrad, hela 19 gånger har Partizan eller Röda Stjärnan vunnit sedan dess, FK Obilić vann ligan 97/98 men dem kommer även dem från Belgrad. Det verkar som att den belgradska dominansen kommer att hålla i sig ytterligare några år, för i lördags vann Partizan ligan då serietvåan Vojdovina, som var det senaste laget som inte kom från Belgrad som vann ligan, inte lyckades vinna sin match och då blev Partizan mästare i kostym. Man firade dock på ett fint sätt under söndagen, då man bortaslog Belgradkollegan OFK Beograd med 4-1.

Laget var dock aldrig nära att tappa titeln, för de återstår faktiskt hela fem matcher av säsongen och Partizan leder med imponerande 68 poäng på 28 matcher och man har +42 i målskillnad. Tvåan Vojdovina har nästan lika många poäng ner till jumboplatsen (24) som man har till förstaplatsen. Imponerande! En stor del till guldet är bland annat skyttekungen Lamine Diarras förtjänst, men även spelare som ytterbacken Ivan Obradović, lagkaptenen Nenad Đorđević och yttern Almami Moreira förtjänar ett omnämnande. Tränaren Slaviša Jokanović hade en fin karriär som innefattade spel i bland annat Chelsea och Deportivo La Coruna, men just nu klassas han som en av Europas mest lovande tränare och bli inte förvånad om han dyker upp i någon större liga inom något år. Röda Stjärnan då? Jo, de ligger trea, två poäng bakom Vojdovina.

Förutom Partizan och Röda Stjärnan spelar ytterligare två lag från Belgrad i högstadivisionen; Rad och nämnda OFK Beograd. För dem går det dock inte lika bra den här säsongen; OFK Beograd ligger näst sist och Rad i mitten av tabellen. I den näst högsta divisionen lirar ytterligare fyra Belgradlag; Bežanija, BSK Borča, Hajduk Beograd samt Voždovac.

Det är andra året i rad Partizan vinner ligan, och man är även i semifinal i cupen och skulle man vinna även den turneringen är det andra året i rad man vinner dubbeln. Nu ska bara Belgr... sorry, Serbien lyckas någon gång ute i Europa också. Faktum är att den serbiska ligan bara ligger två placeringar över Allsvenskan när UEFA får bestämma, fast när bestämde dem något bra senast?

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar