03 april 2009

Vad hände med... Christopher Wreh

Liberia har inte skämt bort sitt folk med fina fotbollsspelare. I Sverige kanske man talar om Häckensamlingen som innehöll spelare som Dulee Johnson, Jimmy Dixon och Dioh Williams, men ute i Europa och resten av världen är det i princip bara den enda afrikanen som vunnit utmärkelsen som världens bästa fotbollsspelare, George Weah, som någon känner igen. Det finns dock yttligare en spelare, en spelare som sade sig vara Weahs kusin men frågan är vad mer de har gemensamt än position, nationalitet och födelsestad?

Wreh föddes, precis som Weah då, i Liberias huvudstad Monrovia och för oss som läst lite geografi/samhälle i grundskolan vet att afrikaner oftast har svåra uppväxter, samma sak var det för Christopher. Efter spel på gatorna och i slumklubbar lyckades dock Invincible Eleven (vilket fantastiskt klubbnamn) hitta honom, och de skrev kontrakt med honom direkt. Han fick inte vara där länge då Monaco, i konkurrens med många andra afrikanska klubbar, tog in honom på juniorkontrakt. Han hade dock svårt att slå sig in i A-laget, och det var först efter en lyckad lånesejour i Guingamp som 22-åring som hans karriär satte fart.

Wenger såg något i den överviktiga anfallaren, och la fram £300 000 för hans underskrift vilket betydde en flytt över den Engelska kanalen. Första säsongen gick faktiskt rätt okey, men Wenger förstod att det var en rätt kass spelare som han hade köpt. Han lånades först ut till AEK Athen där han faktiskt var rätt uppskattad, men efter det gick det ännu mer nedför. Birmingham skickade tillbaka honom efter bara några veckor långt lån, och Den Bosch var inte snällare dom. När Wrehs kontrakt med Arsenal gick ut 2000 var det inget tvivel om att han var tvungen att flytta vidare.

Han fick inget mer erbjudande från Europa och drog till Chippens nuvarande klubb, Al-Hilal. Det var efter det som flyttarna började avlösa varandra titt som tätt. Han drog en snabbis till brittiska öarna igen, men inte heller den här gången var han lyckad. Han testade allting. Han försökte sig på en musikkarriär, han flyttade tillbaka till Mellanöstern för att senare återigen testa på spel på de brittiska öarna, men han lyckades inte ens i de engelska amatördivisionerna. Efter ett halvår i Indonesien 2007 beslutade han sig för att ge upp fotbollskarriären helt och hållet, och satsa hårdare på sitt soulband. Han har i intervjuer sagt att anledningen till hans misslyckade fotbollskarriär berodde på hans matglädje och dåliga attityd, men det vore underligt om en så rent och skär dålig fotbollsspelare skulle kunna kräva mer framgångar på den gröna mattan.

Visste du att...
... Örebros vänsterback Samuel Wowoah också är liberian? Han har blivit kallad till landslaget en gång, men fick inte speltid.
... Wreh bloggar? Han har bara skrivit tre inlägg på tre och ett halvt år, men ändå.
... Wrehs band heter Soul Rebels? Youtuba!
... Wreh faktiskt gjorde ett par viktiga mål för Arsenal under hans första år i klubben?
... Wreh var en kultfigur hos Arsenalfansen? Han var inte världsklass, men gjorde sitt jobb, vilket uppskattades av dåtidens fans. Undra varför dagens fans inte tycker samma sak om typ Eboue?

Bilden är från Liberian Soccer.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar