19 april 2009

Att hämta brassar på lösa ord och meriter

Överlägsen. Bild: Expressen

Att värva brasilianare har blivit en modegrej inom svensk fotboll. Sedan början av 2000-talet har 60-talet brassar spelat för Allsvenska klubbar, plus en hel del i de lägre divisionerna. Den första allsvenska brassen kom faktiskt redan i slutet av 70-talet, Edson hette han och hans klubb var Malmö FF. Det tog sedan yttligare 20 år innan två nya brassar landade i Sverige; Traktorn Valter Tomas Junior i ÖIS och Piracaia i AIK. Efter det har det anlänt brassar på löpande band, några flippar men de flesta har varit floppar som stuckit efter något år.

Den överlägset mest rutinerade brassen som spelat i Sverige var kejsaren Fabio Augusto, som hade några framgångsrika år i Kalmar FF. Det är egentligen ingen annan brasse som varit i Sverige som är ens i närheten av hans CV, med ett decennium som stjärna i den brasilianska högstaligan och landslagsman. Bruno Carvalho, en kille som provspelade i Djurgården 2003, ville gärna göra sig till en större fotbollsspelare än Fabio och sa att han var en "stjärna" i hemlandet med 10-talet A-landskamper bakom sig. Så var det väl inte riktigt. Några ungdomslandskamper och sedan bänkad när han flyttade till större klubbar var allt han hade åstakommit, förutom de omtalade nakenbilderna i ett gaymagasin såklart.

Denilson var en annan spelare med enorma förväntningar på sig. När Helsingborg värvade honom hette det att han var en av Brasiliens största talanger, dvs. lika stor som Pato, Kerlon och Breno, och det stämde väl inte riktigt. Efter bara några månader i Sverige skickades han tillbaka till Brasilien, det sades att det inte berodde på hans kvalitéer utan annat. Säkerligen var det så...

Nu har det kommit ytterligare en brasse som spänner rejält på musklerna på Denilsonvis. Tiago heter Assyriskas (samma klubb som lånade nämnda Denilson från HeIF...) nya anfallsstjärna, och enligt honom själv är han en av Brasiliens tre bästa anfallare. Det var väl antagligen därför han flyttade till den svenska andradivisionen för max någon miljon i lön? De brasilianska anfallsstjärnorna är ju inte alls eftertraktad i de största ligorna.

Detta är bara ett fåtal av brassarna som gjort sig kända i Allsvenskan, men det är väl också bara dom som själva pratat upp sig själva. Spelare som Afonso Alves, Ari, Alvaro Santos och Cesar Santin spelade ju faktiskt fotboll på en hög nivå och. Den enda som blivit känd i Sverige först efter sin Sverigekarriär är Claudinei Resende, en rätt duktig mittfältare som lämnade Helsingborg utan att kontakta klubben, och ett halvår senare blev han mördad i samband med en knarkaffär.

Ta en titt på samtliga allsvenska brassar (saknas säkerligen några). Hur många av dom kommer ni ihåg för sina positiva insatser på fotbollsplanen?

Edson (Malmö FF)
Piracaia (AIK)
Valter Tomaz Jr (Örgryte)
Alvaro Santos (Helsingborg, Örgryte)
Bruno Fogaca (Elfsborg)
Rogerio Silva (Helsingborg)
Alysson (Kalmar FF)
Gustavo (Landskrona)
Bruno Tonheta (Landskrona)
Reginaldo (Helsingborg)
Paulinho (Örgryte, Hammarby)
Afonso Alves (Örgryte, Malmö FF)
Dede Anderson (Kalmar FF)
Fabio Augusto (Kalmar FF)
Cesar Santin (Kalmar FF)
Bosco (Örgryte)
Claudinei Resende (Helsingborg)
Tiago (Helsingborg)
Ricardo Costa (Örebro)
Eduardo (Örgryte)
João Rodrigo (Öster)
Berger (Enköping)
Odair (Enköping)
Diogo (Kalmar FF)
Marinho (Hammarby)
Robéiro (Örgryte)
Ailton (Örgryte)
Marcelo Sá (Örgryte)
Delani (Halmstad)
Wilton Figuereido (GAIS, Malmö FF)
Daniel Mendes (AIK, Kalmar FF)
Ari (Kalmar FF)
Enrico (Djurgården)
Gabriel (Malmö FF)
Junior (Malmö FF)
Ricardo Santos (Kalmar FF)
Marcel Sacramento (Kalmar FF)
Givaldo (Kalmar FF)
Tiago Oliveira (Kalmar FF)
Thiago Matos (Kalmar FF)
Leandro (Kalmar FF)
Assis (Kalmar FF)
Marcio Saraiva (AIK)
Daniel Morais (GAIS)
Anselmo (Halmstad)
Paulinho (Häcken)
Vinicius (Häcken)
Matao (GAIS)
Pablo Campos (GAIS)
Wanderson (GAIS)
Elvis (Hammarby)
Daniel Bamberg (IFK Norrköping)
Denilson (Helsingborg)
Daniel Sobralense (Kalmar FF)
Vitor Castro (Örebro)

Vi kan ta ytterligare en idiot för dagen. Charles Itandje tyckte inte minnescermonin för Hillsboroughkatastrofen var något speciellt, utan försökte skämta och skratta under cermonin. Nu har han blivit avstängd från klubben i två veckor och lär få flytta till sommaren. Den forne franske A-landslagsmålvakten är dock bara tredjemålvakt i Pool, och är nog inte speciellt ledsen över det beskedet. Han har dock bett om ursäkt, men man kanske ska tänka innan man börjar bete sig som en barnrumpa.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar