20 april 2009

Den svenska duon på väg mot ny final

Du är inte bortglömd, bara lite i skymundan just nu. Bild: Svenskafans

Det var en rätt stor hype kring Patrik Ingelsten och Viktor Elm under förra hösten. Målen och vinsterna avlöste varandra, och till slut var bägge två landslagsmän, något som väldigt sällan händer Kalmar FF-spelarna kan jag lova. Det var de första landslagsspelarna som spelar i KFF sedan 80-talet om jag inte minns fel, och firmorna Lars-Tommy och Lars-Roland har bara skymtats på Fredriksskans vid två tillfällen under de tio åren som styrande organ; AIK 2002 och nu mot Halmstad i söndags. Nog om det. Viktor gjorde sig ett namn som tvåväggsmittfältare medan Ingelsten var mannen som löpte sönder försvar från sin högerkant i Nannes lagbygge. Duon fick vara med och totalsänka Gent och vinna klubbens första SM-guld någonsin, och även om man blev utslagna mot Feyenoord var det på håret att man gick vidare även till UEFA-gruppspelet.

Heerenveen såg vilka kvalitetslirare Kalmar FF satt på, och man värvade Viktor som Bosman och Ingelsten kostade lite drygt en miljon euro. Några månader senare har man inget att ångra. Viktor började riktigt bra, och har gjort tre cupmål på fyra matcher samt fyra ligamål på elva försök. Viktor har klagat en hel del på att han nästan uteslutande fått spela centeranfallare i en 4-3-3 då han inte känner att han utvecklas något när han spelar på den positionen, men han har ändå gjort bra ifrån sig. Han har visat sig väldigt nyttig i huvudspelet och med sin fysik, även om han fortfarande har lite temposvårigheter. Nästa säsong, när jänkaren Bradley troligen är såld, lär det bli mer spel på innermittfältet. Heerenveen har dessutom sagt att man faktiskt fick bud på Elm redan innan han anlänt till klubben, men att man vill behålla honom minst ett par år.

Som en liten kuriosa kan jag (som första svenska mediasnubbe (tror jag)) säga att Heerenveen var i Sverige nyligen för att värva loss Viktors bägge bröder, den äldre David och den yngre Rasmus. Det var dock mest ett PR-trick, att David skulle ha något i Eredivisie att göra skulle isåfall bevisa att den ligan inte är bättre än Allsvenskan, bara rikare och med mer utvecklande individuell träning. Rasmus lär dock hamna i en större liga närsomhelst, men det är en helt annan sak.

Ingelsten har nästan bara agerat inhoppare under sin första tid i Holland, men har ändå hunnit med ett cupmål, ett ligamål samt fixat två utvisningar och en straff. Ingelsten besitter inte samma teknik eller högstanivå som Viktor, men hans spetskvalitéer i form av snabbheten och hans enorma målfarlighet kan ändå ta honom längre än Eredivisie om allting går rätt till. Heerenveen har ju dessutom gjort det till en grej att utveckla offensiva spelare till spelare på en väldigt hög nivå för att sedan sälja dom vidare - kolla bara på Huntelaar, Afonso Alves och Sulejmani.

Nåväl, nu till saken. På onsdag är det semifinal i den holländska cupen och då är Heerenveen såklart med. Motståndarna? Volendam, ett lag som vann med 3-0 i ligan i helgen men som i vanliga fall är trea från slutet i ligan. Låter inte som en omöjligt utmaning för cupspecialisten Viktor Elm, Ingelsten och Heerenveen. Skulle man gå till finalen vore det tredje gången i historien som klubben gör det, och skulle firma Ingelsten-Elm vinna även finalen skulle man fortsätta sin vinnarstreak som innefattar både Allsvenskt guld och svenskt cupguld de senaste 1,5 åren. Oddsen talar dock emot Heerenveen, som är totalt titellösa genom historien.

Viktor var skadad i senaste ligamatchen, då man förlorade med 1-2, men det var mer en säkerhetsåtgärd inför den här matchen då Heerenveen ändå inte har speciellt mycket att spela för i ligan. Det lär bli målfarlige Pranjic, unge Beerens och Viktor uppe på topp med Ingelsten som supersup. Låter inte helt fel.

Elfsborg vs. Malmö FF eller Juventus vs. Lazio får ursäkta - jag vet vilken match jag ska se på onsdag. Volendam - Heerenveen klockan 20.45, det är dags redan nu att leta upp någon kvalitetsmässigt katastrofal kinesisk stream.

------

Dagens kuriosa: När vi ändå är inne på nordiska anknytning; laget med Namnet, Scunthorpe, är faktiskt döpt av de nordiska vikingarna, som kallade byn för "Skumas hemman". Att engelsmännen översatta det till snipphora (nästan) är väl dock inget som nordborna behöver känna några skuldkänslor för.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar