26 april 2009

Det oavgjorda huvudstadsderbyt, med betoning på derby.

Ivan Hurtado blev målsskytt, men hans Millonarios lyckades inte vinna trots tre Santa Fe-utvisningar. Bild: futbolizados.com

Att det colombianska huvudstadsderbyt mellan Santa Fe och Millonarios var viktigt för bägge lagen var det inget tvivel om. Derbyt är historiskt sett mycket stort, och bägge lagen behövde tre poäng för att avancera uppåt i tabellen efter halvdana starter på säsongen. Publiken var dock inte av samma åsikt om matchen, endast 27000 hade tagit sig till El Campín, men de som hade kommit dit fick verkligen valuta för pengarna.

Millonarios började matchen bäst och Santa Fes landslagsmålvakt Julio tvingades till flera avancerade räddningar. Det var en väldigt tuff match, det blev hela tre byten på grund av skador tidigt i matchen och då var första halvlek ändå relativt lugn i jämförelse med den andra.

Det hårda spelet följde med in i spelartunneln i halvtid och en av Santa Fes bänkspelare blev utvisad, exakt orsak är ännu oklart men gissningsvis berodde det på något gruff. Det blev dock gladare miner i Santa Fe bara kort där efter. Blott fyra minuter in i andra halvlek gjorde nämligen Santa Fe, som hade vaknat i slutet av andra halvlek, 1-0 via ett långskott från Mario Gonzalez. Det var dock i samband med en situation i den 73:e minuten som helvetet bröt loss. Målvakten Julio missbedömde en boll och fällde en Millonariosspelare i straffområdet, det blev inte bara straff för Millonarios utan även rött kort åt Julio. Då Santa Fe redan gjort samtliga tre byten tvingades försvararen Arizala kliva in i mål. Han kunde visserligen inte förhindra att Ivan Hurtado satte kvitteringen på den efterföljande straffen, men han gjorde sedan två fina räddningar och höll kvar Santa Fe i matchen. Under slutminuterna fick Santa Fe och Millonarios varsin utvisning, och trots att Santa Fe spelade med en utespelare i mål i 20 minuter kunde man hålla undan och få 1-1.

Detta var den tredje raka 1-1 matchen lagen emellan, och även om Millonarios fortfarande håller Santa Fe bakom sig i den historiska tabellen är Santa Fe fortfarande på en bättre placering i säsongens tabell.