18 april 2009

Den svenska återväxten

För ett par år sedan började (media)skriket efter en föryngring i det svenska landslaget. Lagerbäck sa att då andelen spelare i åldern 20-22 år som är nära landslaget är mindre än den brukar vara. Anledningarna var många, men den främsta är väl framförallt att importerna började strömma in i en allt större utsträckning än tidigare. Detta var inte bara ett svenskt problem, utan även ett globalt. Klubbar ute i Europa kom på hur mycket billigare det var att värva spelare från mindre länder, och då priset på inhemska spelare ökade var det smartaste sättet att få snabb framgång att värva utländska spelare.

Ända sedan 2000 har antalet utländska, både nordiska icke-svenskar och icke-nordiska, ökat med några procent varje år. Detta med undantaget för i år, 2009. Anledningarna? Finanskrisen känns som ett rätt vagt argument då den inte direkt påverkat svenska klubbar. Att Ljungskile, Norrköping och Sundsvall (de lagen som åkte ur) hade en hel del utländska spelare i truppen, och nykomlingarna har en till stor del svensk trupp, är en sak som har påverkat. Sommarvärvningarna brukar till stor del vara utländska chansningar, men det är ändå ett par procent som fattas för att kurvan ska ha sin stabila uppgång. En plump i diagrammet, eller ett tecken på vad som väntar?

Ja, vi får väl hoppas på det sistnämnda. Klubbar som Gefle, Kalmar FF, Trelleborg och Elfsborg klassas som framgångsrika i Sverige - och dom jobbar mycket med inhemska spelare som ibland kryddas med ett par utländska importer. Malmö FF och Djurgården har klassats som "floppar" på senare år, och vad har dom gemensamt? Well, ni kan ju försöka lista ut det. Jag säger inte att utländska spelare är dåliga, men det gäller att värva kvalitetsfyllda sådana och kanske inte värva in spelare från mängder med olika kulturer för då kan grupperna ha problem att svetsas samman.

Andelen svenska spelare födda -88 eller senare (dvs. dom som kan lira i det yngre U-21 landslaget) som fått speltid i Allsvenskan i år är 11,8 %, och då har vi precis påbörjat säsongen. Notera att HBK, Göteborg, Halmstad och BP står för mer än hälften av alla de här spelarna. Siffran för hela fjolåret i samma ålder (dvs. född -87 eller senare) var 14,1 %, en siffra som inte borde vara omöjlig att överträffa med ett par procent i år.

Allsvenska segrare

År: Klubb - Antal utlänningar (Antal icke-skandinaver)
1999: Helsingborg - 6 (4)
2000: Halmstad - 0 (0)
2001: Hammarby - 1 (0)
2002: Djurgården - 0 (0)
2003: Djurgården - 4 (3)
2004: Malmö FF - 4 (3)
2005: Djurgården - 8 (5)
2006: Elfsborg - 2 (1)
2007: IFK Göteborg - 3 (3)
2008: Kalmar FF - 6 (6)

Det var väl all statistik jag hade att bju på nu. Alla siffror stämmer nog inte till 100%, kan varit någon etta hit eller dit fel men i grova drag är det välräknat. Vad statistiken säger? Inte speciellt mycket, egentligen. Om man är optimist kan man nog säga att svenska klubbar nu kanske kan släppa fram någon egen talang istället för att chansa på den där Dedaj från Kroatien eller Tiago från Brasilien. Eller så är det bara en slump...

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar