APOEL Nicosia tog hem cypriotiska ligan och firade stenhårt.
Bild: APOEL Nicosia.

Jag tillåter mig själv att bjuda på ett litet svep över fotbollseuropa - något matnyttigt hittar man alltid.

jag minns när man för några år sedan max kunde hitta en kinesisk risfältsstream när man ville se Arsenals ligamatch som inte sände spå teve. Bildkvaliteten var låg, kinesernas uttal var oförståbara, men allt som oftast kunde man se matcherna utan lagg. Idag är situationen en helt annan. Så jag tog mig friheten att börja denna fotbollsdag i Ryssland.

Närmare bestämt i Kazan, där stadens stolthet Rubin tog emot Spartak Moskva. Det gick sådär. Jag hann med att se andra halvlek, och med tanke på att första slutade 0-0 var det inga problem att följa med i handlingen. Enda problemet var att allt stod på kyrilliska, ett språk jag tyvärr inte behärskar, så jag kan inte avslöja namnet på den där fantastiska innermittfältaren i Spartak som låg bakom huvudstadslagets 2-0 seger. To be fair så var det egentligen bara ett lag på banan, Spartak med sina tre man centralt gjorde vad man ville och Weliton var giftig på topp.

Färden gick vidare via världens näst äldsta turnering, skotska FA Cupen, två år yngre än sin broder i England. Glasgow Rangers spelade semi mot St. Mirren och gjorde processen kort med ett tidigt mål i första halvlek, säkert försvarsspel och sylvassa kontringar resten av matchen. 3-0 slutade det på Hampden Park, men det roligaste var Sky:s paussnack. I studion satt nämligen gamle Rangers-backen Lorenzo Amoruso och snackade, och plötsligt stod det helt klart att italienare som snackar skotska blir en alldeles underbar egen dialekt.

Lorenzo Amoruso hade klippt av sig hästsvansen men körde fortfarande på extremt bakåtkammat hår för att hålla illusionen uppe. Vem vet, det kanske blev för många hårdragningar i sanmarinska ligan, där han nu håller till i S.S. Cosmos, laget som tagit sitt namn från amerikanska N.Y. Cosmos.

Vidare följde ett avbrott för eget fotbollsspelande under solen, men väl tillbaka tog jag mig en titt på vad Hulls Caleb Folan egentligen gjorde för att åka på en utvisning mot Liverpool. 10 matchers avstängning att vänta?

På temat Premier League följde kampen mellan Manchester United och Tottenham. Spurs tog ledningen genom Darren Bent och utökade efter att Luka Modric fått stå väl fri i Uniteds straffområde. 0-2 i halvtid var inte många på Old Trafford nöjda med. Till andra halvlek trampade United gasen i botten, fick tre mål av domarteamet och vann till slut med 5-2. Finns det någon rättvisa lär inte Howard Webb döma några fler stormatcher den här säsongen i alla fall.

Ungefär samtidigt passade APOEL Nicosia på att säkra ligatiteln på Cypern. Man mötte Anorthosis på bortaplan, och Europas skrällgäng nummer 1 den här säsongen tänkte inte göra det bekvämt för APOEL. Anorthosis tog ledningen i den tjugonde minuten, men APOELS polske stjärna Marcin Zewlakow kvitterade bara nio minuter senare. I slutet av första halvlek började saker hagla in mot APOELs målvakt Dionisis (man ska ha namn efter grekiska Gudar) Chiotis från läktarhåll, och medan Chiotis viftade runt med ett paraply som någon tydligen inte behövde la domaren till fem minuter i första halvlek.

Den andra halvan var dock inte lika intressant, båda lagen tog det lite lugnare nu och APOEL gled i hamn med den poäng som räckte för att göra det omöjligt för närmast jagande Omonia att komma ikapp och förbi. Grattis till APOEL, säger vi på bloggen! Men, tänker ni, är inte cypriotisk fotboll lite väl irrelevant? Nä! I och med framför allt Anorthosis framgångar i CL så har Cypern faktiskt gått om Sverige på Uefas klubbladsranking. Om det är något att skämmas över är en annan diskussion.

Och på tal om silverware. I Paris spelades det sedan fransk cupfinal mellan högtflygande Bordeaux och Lige 2-laget Vannes. Den matchen var rolig i ungefär 2 minuter, sen sprang sig Wendel fri, lobbade Revel i Vannes-målet och det stod 1-0 till Bordeaux. De mörkblå förhandsfavoriterna behövde sen tio minuter och två fasta situationer på sig för att göra ytterligare två mål och totalt döda matchen. Det blev till slut 4-0 till Laurent Blancs Bordeaux efter ännu ett mål i första halvlek.

Och vad fanns kvar nu, om inte spansk fotboll. Började med att se sista tio mellan Malaga och Deportivo, två lag som slåss om Europaspelsplatser. 1-1 stod det, och trots att Malaga fick en straff som inte alls var en straff så kunde man inte plocka full pott och göra livet obekvämt för topplag som Villarreal och Valencia.

Just Valencia var i farten i 22.00-matchen. Man tog emot Barcelona hemma på ett välfyllt Mestalla, och det blev en match värdig inramningen. Barcelona satte rätt tidigt 1-0, men Valencia krigade på och lät inte bortalaget trilla boll som man brukar få. Under några galna minuter i slutet av första halvlek vände hemmalaget på steken med två mål på tre minuter efter klassiskt fantastisk spansk teknik och snabbhet. Men man orkade inte hålla de tre poängen matchen ut utan när bara en handfull minuter återstod fick inbytte Thierry Henry foten på bollen efter lite kallabalik i Valencias straffområde, och fransmannen kunde pricka in 2-2 i nästan tom bur.

Det blev ingen förlust för Barcelona, men Real Madrid lär vara halvnöjda i alla fall med att för en gångs skull ha chans att ta in på serieledarna. Nästa vecka väntar el clasico.